fbpx
2024. június 12. szerda

A MÁV fizeti a dízelelőfogatot

A győri vonal vágányzára alatt a tehervonatokat villanygépükkel együtt húzzák át az 5-ös vonalon.

Speciális rendet dolgoztak ki a MÁV szakemberei a Székesfehér–Komárom közötti vonalra, amely a hegyeshalmi fővonal teljes lezárása, október 27. és november 17. között a tehervonatok zöme számára terelőútként szolgál majd. A felsővezeték nélküli mellékvonalon minél kevesebb rendezéssel kívánják átjuttatni a szerelvényeket, ezért a Kelenföldről Székesfehérvárra, illetve Győr irányából Komáromba érkező vonatokat lehetőleg egyben, villanymozdonyukkal együtt húzzák át az 5-ös vonalon, hogy Komáromtól, illetve Székesfehérvártól az eredeti mozdonnyal mehessenek tovább.

Ehhez az 5-ös vasútvonal végpontjaira nyolc nagy teljesítményű dízelmozdonyt rendelnek. Ezek költségét a vágányzári kerülőirány költségei között magára vállalja a MÁV – derült ki a cég közleményéből.

Ez a megoldás biztosítja a kerülőútirányként kijelölt vonal maximális kapacitáskihasználását, illetve azt, hogy Székesfehérváron és Komáromban az állomási vágányok ne telítődjenek, az egyéb irányú közlekedés pedig ne lehetetlenüljön el az állomás túlterhelése miatt.

- Hirdetés -

Ez lesz tehát a háromhetes vágányzár alatt a főszabály a tehervonatok közlekedésére, de a legnagyobb terhelésű szerelvényeket ketté kell majd bontani, hogy dízelvonatatással – az emelkedőket is figyelembe véve – megfelelő módon közlekedhessenek. Kisebb számban lesznek olyan tehervonatok is, amelyek nem az 5-ös vonalon, hanem Székesfehérvár–Veszprém, mások pedig Szobon és Szlovákián át mehetnek.

A MÁV pénteken a rendkívüli forgalmi rend részleteiről tájékoztatást tartott a vasútvállalatok és egyéb érintettek számára a társaság budapesti székházában. A felek konszenzusos megoldásnak fogadták el a MÁV szakemberei által felvázolt rendet, és kérték a folyamatos személyes és online kommunikáció fenntartását az ügyben.

A hegyeshalmi vasúti fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszának felújítása szeptember közepén indult az egyik (déli) vágány lezárásával. Az alépítményhibák javítása és a talaj stabilizációja azonban átmenetileg mindkét vágány kizárását szükségessé teszi, írja a MÁV. Ahogy a személyforgalomnak, a vasúti áruszállításnak is kulcsfontosságú szakasza az 1-es fővonal, a legtöbb tehervonat itt halad át. A teljes pályazár idején a MÁV–Volán-csoport a személyforgalmat pótlóbuszokkal szolgálja ki.

Nyitóképünk archív felvétel egy tehervonatról az 5-ös vonalon (fotó: Tevan Imre).

Ezek is érdekelhetik

Összesen 13 évet késtek a START vonatai tavaly

A 2022/2023-as menetrendi év folyamatait foglalta össze a VPE. A nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózat 7 799,8 km, ennek 93,7%-a a MÁV Zrt., 6,3%-a a GYSEV...

Három új lift Tatabánya vasútállomáson

A beruházás egymilliárd forintért, a MÁV saját forrásából készül. A MÁV akadálymentesítést célzó projektjének keretében három új felvonó épül Tatabánya vasútállomáson. Kettő a peronok, egy...

Visszaállt az eredeti pályasebesség Szárligetnél

Tavasszal még lesznek utómunkák a hegyeshalmi fővonalon. Újra 140 km/órás maximális sebességgel közlekedhetnek a vonatok a győri fővonal ősszel felújított pályaszakaszának jobb vágányán. Biatorbágy és...

Teljes vágányzár a nagymarosi siklás miatt

Üres, de nem tisztított vagonok borultak föl. Kisiklott és felborult egy üres tartályvonat négy kocsija a nagymarosi állomáson, a helyszíni vizsgálat és a műszaki mentés...

Harmadik fázisához ért a szárligeti felújítás

Ismét járnak a nemzetközi vonatok és néhány elővárosi is csúcsidőben. A győri fővonal felújításának legösszetettebb fázisa november 17-ig tartott, ebben az időszakban egyik vágányon sem...

Félezer milliárd forintnyi felújítás maradt el a MÁV pályahálózatán a forráshiány miatt

A vasúti pályahálózat karbantartására egy évtized után is alig jut több pénz, mint egy évtizede, miközben az üzemeltetés költségei legalább a két és félszeresére nőttek.

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.

Rónai: elképesztő, ami at RNE elért 20 év alatt

A RailNetEurope nemzetközi ernyőszervezet 20. születésnapja alkalmából készített a szervezet interjút Rónai Péter alelnökkel.

A rovat további cikkei

Kovács Imre: „Szeptember elsejétől árat kell emelnünk” – Rádió Café interjú

Optimista a vasúti árufuvarozás jövőjéről, ugyanakkor komoly kihívásokkal kell szembenézni az ágazat szereplőinek az infrastruktúra fejlesztése és a szabályozások terén. – A Rádió Café vendége volt Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke.

A pályahasználati díj emelése ellentétes a kormányzati célokkal 

A pályahasználati díj szeptemberi emelése alapvetően rontja a vasúti áruszállítás versenyképességét - mondta el Hódosi Lajos, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület ügyvezető igazgatója a...

Eurómilliárdokkal támogatják az egyeskocsi-fuvarozást

Az Európai Bizottság 1,7 milliárd eurós támogatási programot hagyott jóvá Németország számára 2029-ig az egyeskocsi-fuvarozás és a kocsicsoportos szállítás támogatására. A Bizottság közölte: a támogatás...