fbpx
2024. július 23. kedd
spot_img

Félezer milliárd forintnyi felújítás maradt el a MÁV pályahálózatán a forráshiány miatt

A vasúti pályahálózat karbantartására egy évtized után is alig jut több pénz, mint egy évtizede, miközben az üzemeltetés költségei legalább a két és félszeresére nőttek.

Az 1-es vasútvonal Biatorbágy–Szárliget szakaszán augusztus végén a MÁV Zrt. a műszaki színvonal romlása miatt 140 km/óráról százra csökkentette a pályasebességet. Mind személy-, mind áruszállításban ez az ország legforgalmasabb szakasza: a VPE Kft. adatai szerint az 1-es vonal adja a 2022/2023-as menetrendi évben a teljes áruszállítási bruttótonna-km-ben kifejezett teljesítmény 22 százalékát. A személyszállításban is hasonló az arány, 21 százalék várható erre az évre a megrendelt menetvonalak alapján.

Felújítási költségtérítés

Hiába nagyon jelentős a vasúthálózat szerepe, ha karbantartására és felújítására egyre kevesebb forrásból gazdálkodhatott a MÁV. A vasúti pálya üzemeltetőjének éves pénzügyi beszámolóit megvizsgálva az látható, hogy az elmúlt egy évtizedben alig növekedett a magyar államtól évente folyósított felújítási költségtérítés. Kétezertizenháromban 19,9 milliárd forint volt ennek az összege, 2022-ben 24 milliárd forint. A „növekedés” ráadásul csak idézőjeles lehet: a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, egyéb építményekre vonatkozó éves inflációt figyelembe véve a 2022-es árakon az egy évtizeddel korábbi költségtérítés 29,9 milliárd forintot ért. Tavaly reáláron számolva mintegy ötödével (18 százalékkal) volt alacsonyabb a vasúti pályahálózat felújítására szánt állami támogatás.
Nem egy-egy év kiugró értékeiről van szó, hanem ahogy grafikonjainkon látható, az elmúlt évtizedben jellemző volt ez a trend. Miközben a felújításra egyre kevesebb pénzügyi forrás érkezett, az üzemeltetésre nemcsak folyóáron, hanem reálértékben is egyre több: folyóáron 2,6-szeresére nőtt ennek a költsége, de az építőipari inflációval számolva itt 1,7-szeres volt a növekedés. Mivel az üzemeltetés egy alapvetően munkaerő-intenzív tevékenység, a bérek növekedése van rá elsődleges hatással. Márpedig 2013 és 2022 között a MÁV Zrt. bérköltségei 1,8-szeresére emelkedtek. Emellett az is fontos körülmény, hogy a felújított, magasabb műszaki színvonalú pályák és biztosítóberendezések üzemeltetése is költségesebb.

- Hirdetés -

Igény lenne rá

Nehéz meghatározni a vállalatok felújítási igényeit, különösen olyan összetett infrastruktúra esetében, mint a vasút. Mindenesetre a MÁV Zrt. mérlege szerint 2022 végével az összes eszközeinek értéke 2300 milliárd forint volt, aminek legjelentősebb része a vasútvonalak értéke. Azt, hogy mekkora összegű beruházásra lenne évente szükség a MÁV-nál, az értékcsökkenés éves adatai mutatják. Tavaly a vállalati eredménykimutatás szerint 102 milliárd forint volt az értékcsökkenés összege – magyarán ekkora összegű felújítással lehetett volna a vállalat eszközeinek értékét szinten tartani. Ebben azonban nem csak a vasúti sínek, de az állomások is benne vannak, ahogy a vállalat irodái, műszaki eszközei is. Azonban a felújítási alapnak erre mind fedezetet kellene nyújtania.
A felújítási költségtérítés az amortizáció egyre kisebb részét fedezte: 2013-ban még 66 százalékát, 2022-ben azonban már csak 24 százalékát. Ez azt jelzi, hogy egyre gyorsuló ütemben romlik a MÁV infrastruktúrája, hiszen egyre több felújítási, karbantartási munka hiányzik. A pályakarbantartási költségek adatai is kiolvashatók, igaz, csak azok, amelyeket a MÁV külső partnerektől rendelt meg. Tehát a saját tevékenységben végzett, alapvetően kisebb költségű felújítások összege nem derül ki. A 2013-ban 12,1 milliárd forintos pályakarbantartási költség 18,7 milliárd forintra nőtt folyóáron – mindez reáláron azonban csak stagnálást jelentett.

Mínusz 519 milliárd

Összességében a 2013 és 2022 közötti évtizedben a felújítási költségtérítés 419 milliárd forinttal maradt el az amortizáció összegétől. Ha mindezt 2022-es árszínvonalra számítjuk, akkor 519 milliárd forintos az elmaradás. A trend azonban nem 2012-ben kezdődött, ezért nem túlzás azt állítani, hogy ezermilliárdos elmaradt karbantartási tevékenységet kellene a hazai vasúthálózaton elvégezni.
A MÁV Zrt. árbevétele 2022-ben a megugró energiaköltségek miatt nagyot emelkedett, mivel az árbevétel alapvetően a pályahasználati díjakból (2022-ben 103 milliárd forint) és a vontatási energia és üzemanyag szolgáltatásából áll (2022-ben 153 milliárd forint). Ez utóbbi ugyan háromszorosára emelkedett, de ez egy elsősorban továbbszámlázott tétel. A bevételek egyre nagyobb részben egyéb állami támogatásokból származtak, és ezek nem a pályahálózat üzemeltetéséhez kapcsolódtak. A legnagyobb támogatás az, hogy elengedi az állam a kezelt vagyonnal kapcsolatban a visszapótlási kötelezettséget; 2022-ben már 95 milliárd forint egyéb bevételt jelentett a MÁV-nak az, hogy a kezelt állami vagyon szinten tartását nem kellett elvégeznie.
Ez rámutat arra, hogy milyen jelentős összegű karbantartási és felújítási tevékenység hiányzik a MÁV gazdálkodásából, ráadásul hosszú évek óta. A szolgáltatási színvonal, a pontosság megoldása pedig csakis akkor várható, ha ezek finanszírozása is megoldható lesz.

Borítókép: Tehervonat Szárligeten 2017-ben (fotó: Tevan Imre)

Ezek is érdekelhetik

A CER hétvégi csúcstalálkozóján Budapesti Nyilatkozatot fogadtak el

Az esemény kiemelt témájaként a vasútfinanszírozás kritikus kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

Tovább romlott a baleseti statisztika a MÁV hálózatán – VIDEÓ!

Az idén 35 baleset történt vasúti átjárókban a KRESZ megszegése vagy figyelmetlenség miatt, ez 6 esettel több, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Megújultak a MÁV állomások két balatoni helyszínen is – GALÉRIA

A MÁV Balatonfenyvesen és Balatonszéplak megállóhelyen is megújult állomással várja az utasait.

A balatoni járatokon egyre népszerűbb az Utasellátó

Az elmúlt hónapban közel 10 ezren fogyasztottak ételt, italt a Balaton IC-ken.

Zöld finanszírozási rendszer segíthet a vasúti járműállományon?

A hazai járműállomány fejlesztésére a szándék megvan, de a forrás hozzá igencsak kérdéses. Gyors, de hosszútávú megoldásra van szükség.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Figyelmeztetnek a vasúti szervezetek a DAC-kal kapcsolatban

A tervezés és koordináció fontosságát hangsúlyozták, legyen szó a DAC migrációs stratégiáról, karbantartási ütemezésről vagy infrastrukturális munkafolyamatokról.

A CER hétvégi csúcstalálkozóján Budapesti Nyilatkozatot fogadtak el

Az esemény kiemelt témájaként a vasútfinanszírozás kritikus kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

A rovat további cikkei

Megújultak a MÁV állomások két balatoni helyszínen is – GALÉRIA

A MÁV Balatonfenyvesen és Balatonszéplak megállóhelyen is megújult állomással várja az utasait.

Lázár: megállapodtunk a kínaiakkal a V0 megépítéséről

Meg fogjuk építeni az M8-as autópályát és a V0-ás vasúti körgyűrűt, amely generációkra meg fogja oldani a dunaújvárosiak életét! – jelentette be Lázár János...

Izraelben fejleszt kisvasutat az Alstom

Az Alstom bejelentette, hogy 54 Citadis LRV-ből álló flottát szállít és üzemeltet az izraeli Haifa és Názáret közötti 41 km-es kisvasúthoz. Az Electrával és a...