fbpx
2024. június 16. vasárnap

Vasútra váltottak a magyarok autóbusz helyett

A 2023 első félévi adatok alapján már a koronavírus járvány előtti szintet is meghaladta a vasúti forgalom, az autóbuszos és repülős forgalom még ettől jócskán elmarad.

Tizedével meghaladta a vasúti személyszállítás utaskm-ben kifejezett teljesítménye 2023 első felében a koronavírus járvány előtti, 2019-es szintet.

Rég nem látott utasforgalomemelkedés volt tehát a hazai vasúton.

Eközben a korábban a vasútnál kétszer nagyobb teljesítményt mutató buszos helyközi személyszállítás még mindig jelentősen elmarad a járvány előtti teljesítményétől: 21 százalékkal kevesebb utaskm-et regisztráltak a KSH adatai szerint az idei első hat hónapban, mint a 2019-es évben.

- Hirdetés -

A legszennyezőbb repülési 2019-ben már utaskm-ben megelőzte a vasutat is itthon – igaz, a repülésben nem csak a magyarországi, hanem teljes utazási szakasz adatai szerepelnek. Jó hír a környezet szempontjából, hogy a repülés utaskm-ben számolva még tizedével marad el a 2019-es csúcsától.

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();

Összesítve a vasúti és buszos helyközi személyszállítás teljesítményadatait azt látni, hogy a tizedével volt kisebb a kereslet 2023 első két negyedévében, mint 2019 hasonló időszakában. Arra azonban nem kapatunk választ a KSH adatbázisaiból, hogy a közösségi közlekedés iránti kereslet azért változott-e mert összességében kevesebbet közlekednek a magyarok, vagy inkább átszoktak az autózásra.

Ha a legfrissebb adatok nem is érhetők el az Eurostatnál, de a 2021-ig publikált közlekedési munkamegosztás szerinti eloszlás azt mutatja, hogy az utóbbiról lehet szó. Az Európa Unió egészében és Magyarországon is

folyamatos trend volt a vasúti személyszállítás modal splitben kimutatott részarányának változása, ezzel párhuzamosan az autózás előretörése.

Mindez pedig úgy zajlott le, hogy nem csökkent a vasút teljesítménye, hanem lassabban nőtt, mint a közúti személyszállításé.

Az EU országainak átlagában 2012 és 2021 között 6,7 százalékról 5,6 százalékéra esett vissza a vasúti személyszállítás részesedése – az autók javára. A koronavírus járványnak volt a legnagyobb hatása, mert 2019-ben még stagnálás volt, 6,8 százalékos volt a részesedés.

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();

Régiónkban minden országnál megfigyelhető, hogy a Covid19 hatására nagyot csökkent a vasúti modal split szerepe.

Pont az egyik legjobban teljesítő Csehországban volt 2019 és 2021 között a legnagyobb a részesedés visszaesése (-33%), és a rosszul teljesítő Romániában a legkisebb (-15%) – ez megegyezett a lengyel és magyar értékkel.

A Covid19-et megelőzően Magyarországon volt a vasút visszaszorulása a leggyorsabb a régiónkban: 2012 és 2019 között 22 százalékkal csökkent a modal split részesedés. A román csökkenés 11 százalékos volt, a többi országban nőtt a vasút közlekedési munkamegosztásban játszott szerepe.

Ezek is érdekelhetik

Egyre nagyobb távolságra éri meg vasúton szállítani

Szlovák kutatók modellezték, mikor és honnan éri meg a közép-európai nagyvárosokból vasúton árut szállítani közút helyett. Az eredmények szerint egyre távolabb kerülünk az uniós...

Az európai nagyvállalatok vasútra váltanak

Számos vállalat szeretne nettó zéró kibocsájtást elérni működése során, amihez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőség, ha a logisztikai láncokban a közúti áruszállítást vízi...

Nem nő a vasút részaránya az európai áruszállításban

Nem látni a jelét a zöld átállásnak az európai áruszállítási piacon, nem tud a vasút forgalmat átcsábítani a közútról a sínekre. Nem sok eredményük van...

Legfrissebb híreink

UIRR: csökkent a szállítmányozás 2023-ban

A szervezet májusi közgyűlésén zárták a tavalyi üzleti évek és bemutatták az új testületi felállást.

A Stadler bemutatta a Szerb Vasutaknak gyártott legújabb FLIRT motorvonatot

A szerb nemzeti vasúttársaság 2021-ben rendelt tizennyolc FLIRT motorvonatot a Stadlertől, teljesítése 2025. tavaszára várható.

A vasúti fafuvarozás fenntartása gazdasági és környezeti érdek

A vasúti fafuvarozás fenntartásának szükségességét hangsúlyozzák a Rail Cargo Hungaria, a Rail Cargo Logistics – Hungaria és nyolc erdészeti vállalat döntéshozói.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...

Most kell lépni, hogy 2028 után legyen végre több uniós forrás a vasútra!

Hiába a zöld átállás tervezete, az előző hétéves ciklusban csökkent a közlekedés uniós finanszírozása.

Zöld kötvényekkel még olcsóbbá vált a vasúti járművek beszerzése EUROFIMA hitelből

A jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a vasúti járműbeszerzéseknél, hogy mennyiben felelnek meg a vasúttársaságok a bankok zöld jelentéstételi elvárásainak.

A rovat további cikkei

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.