fbpx
2024. július 23. kedd
spot_img

Nyugatról keletre romlik a szlovák vasúti flotta

Bár folyamatos a járművek beszerzése, felújítása, így sincs elég minőségi jármű északi szomszédunknál. A Hungrail Magyar Vasút járműügyi szomszédolása Szlovénia és Ausztria után Szlovákiába érkezik.

Szlovákiában csak minden kilencedik vasúti jármű (vontató járművek és személykocsik egyaránt) új vagy korszerűsített.

Miből mennyi

Az elmúlt években a szlovák személyszállító vasúttársaság (ŽSSK) járműparkja nagyobb ütemben öregedett, mint ahogy a vállalat új járműveket tudott beszerezni, annak ellenére, hogy

2014 és 2021 között a ŽSSK hozzávetőlegesen 818 millió eurót költött a flotta korszerűsítésére.

- Hirdetés -

Ennek a finanszírozását 83 százalékban európai forrásokból fedezték.
A ŽSSK a 2022/2023-as menetrendi időszakban naponta átlagosan 1763 vonatot közlekedtet 2935 kilométernyi vasútvonalon. Ebből nyolc intercity, 269 egyéb távolsági (expressz és gyorsvonat) és 1486 regionális és elővárosi járat. A ŽSSK-nak összesen 1241 aktív használatban lévő vasúti járműve van, a vontató járművek (mozdonyok, motorvonatok) száma 537. A vagonok (1. és 2. osztályú, háló- és fekvőhelyes kocsik, étkezőkocsik, többcélú és autószállító kocsik) száma összesen 704. Emellett a tartalékkocsik aránya ennek a számnak a 25–30 százaléka körül mozog. A ŽSSK vontató járművek átlagéletkora 29 év volt 2021-ben, a személyvagonoké pedig 22 év.

A kirakat

Általánosságban elmondható, hogy a villamosított vasúti fővonalakon jobb minőségű, fiatalabb vasúti járművek közlekednek, míg a mellék- és zsákvonalakra jutnak a legidősebb, leglelakottabb járművek. Vannak persze kivételek. A Pozsony−Zsolna−Kassa kétvágányú fő szlovák vasútvonal van járművel a legjobban ellátva. A ŽSSK által saját üzleti kockázatra közlekedtetett IC-ken a lehető legjobb kocsikat állítja szolgálatba a vasúttársaság. A Pozsony és Kassa között közlekedő IC szerelvények alapesetben egy 1. osztályú kocsit, egy étkezőkocsit, egy többcélú és két 2. osztályú kocsit továbbítanak, a nagy utasforgalmú napokon egy-egy kocsival megtoldják őket. Négy ilyen vonatpár közlekedik, az egyik egészen Bécsig. Ezeknek a járatoknak garantáltan ilyen vonat-összeállítással kell menniük, csak tényleg indokolt, rendkívüli esetekben kerülhetnek az IC vonatokra kevésbé jó állapotú kocsik.
Kirakatjáratok még a Pozsony és Kassa között közlekedő expresszvonatok, bár ezekbe már keveredhetnek régebbi járművek, de még ezek is csak légkondicionált kocsikkal közlekednek. Ezek két 1. osztályú (egy termes és egy kupés), egy-egy étkező- és többcélú kocsit, továbbá két kerékpárt is szállító termeskocsit, három termes 2. osztályú és egy fülkés kocsit továbbítanak. Hasonló, bár némileg rövidebb szerelvényekkel közlekednek a Pozsony és Zsolna közötti gyorsvonatok is. Az IC vonatokat ETCS-sel is felszerelt Gorillák (ŽSSK 350 sorozat) továbbítják, az expresszeket általában tíz bérelt Vectron. Pozsony és Zsolna, illetve egészen Liptószentmiklósig a személyvonatok szerelvényei is komfortosak, igazából a lehető legjobbak, amit a ŽSSK jelenleg kínálni tud, mivel az emeletes Panter vagy Jánosíkok villamos motorvonatok járnak leginkább.

Kocsik a hátsó udvarból

A színvonal romlása a Besztercebánya felé irányuló gyorsvonatoknál kezdődik, amelyeknek még mindig tűrhető az összeállításuk, de már azért vannak hibák, hiányosságok. A szerelvényekből már hiányzik az étkezőkocsi, és alapvetően korosabb, bár azért légkondicionált kocsik járnak. Ezekbe a szerelvényekbe már bekerülnek a személyvonatokon is futó, nyocvan ülőhelyes Bdteer sorozatjelű kocsik, amik távolsági közlekedésben már nem túl kényelmesek. Zsolna és Besztercebánya, illetve Zólyom között pedig már kimarad az 1. osztályú és a többcélú kocsi is.
A lépcső alsó fokán foglalnak helyet a gyorsvonatok Zólyom és Kassa között, ezeken a járatokon csak három Bd(g)teer sorozatjelű 2. osztályú kocsi közlekedik, s több esetben előfordult már, hogy egy Bagett (átépített „Bz”) motorvonatban kellett az utasoknak ringatózni. Bagettel döcöghetnek azok az utasok is, akik Kassáról Munkácsra mennek.

Járműpark-korszerűsítés

Összességében elmondható, hogy a szlovák állami személyszállító vasúttársaság lehetőségeihez mérten egész jól halad a járműparkjának fiatalításával. Évekkel ezelőtt elkezdték már a még csehszlovák örökségű bautzeni kocsik fokozatos kiszorítását a mindennapi forgalomból. Ezt több felújítási programmal és új kocsik vásárlásával is próbálják elérni.
Az utóbbi évek legjelentősebb járműpark-korszerűsítési programjai a következők voltak: 2020 és 2022 között huszonöt új sorozatú kétszintes Panter villamos motorvonatot vásároltak a Škodától, amelyek a trencséni és a zsolnai régióban üzemelnek a személyvonatokon. A beszerzés értéke 160 millió euró volt. 2019 és 2021 között a ruttkai járműjavítótól huszonegy 861-es sorozatú dízel motorvonatot vettek 77 millió euróért. Ezek a szerelvények a besztercebányai, trencséni és zsolnai régiók nem villamosított vasútvonalain dolgoznak. Új villamos vonatokat vásároltak a Tátrai Fogaskerekű Vasútra is, ide öt hibrid vonat érkezett a Stadlertől. Ezek a szerelvények a Tátrai Villamos Vasúton is képesek közlekedni. A kontraktus értéke 38,8 millió euró volt, s 2022-ben zárult le a beszerzés. Még 2018-ban rendelt meg a ŽSSK összesen harmincöt új vasúti kocsit, aminek a nagy része már megérkezett a megrendelőhöz. Hét 1. osztályú termes és huszonnyolc 2. osztályú termes kocsi képezi a flottát. Ezek általában a nemzetközi forgalomban közlekednek, s jelen pillanatban a legkorszerűbb kocsijai a ŽSSK-nak. Ennek a megrendelésnek az értéke 66,8 millió euró. Ezenkívül további ötvenegy fülkés 2. osztályú kocsit is felújítottak 2018 és 2022 között 37,8 millió euró értékben. Volt még egy kisebb volumenű felújítási program, ami csak 3,9 millió eurót emésztett fel, 2020-ig tizenegy termes 1. osztályú, és huszonhat termes 2. osztályú kocsin végeztek ráncfelvarrást.
A napjainkban is futó felújítási, illetve beszerzési projektek a következők: a kassai és eperjesi régióba szánt 14 Panter vásárlása a Škodától (118,6 millió euró). A szerelvények 2023 és 2025 között érkezhetnek. Nemrég érkezett Szlovákiába a Stadler által gyártott Kiss kétszintes villamos motorvonat szerelvénye a ŽSSK számára, ebből négyet vásárol a vasúttársaság, s 2023 végéig megérkeznek, 76,95 millió euróba kerülnek. Ezek az új szerelvények Érsekújvártól Pozsonyon át egészen Zsolnáig közlekednek majd interregionális járatokon. Még nem fejeződött be 2021 óta a tizenhét új építésű 2. osztályú, termes, kerékpárok szállítására is alkalmas kocsi leszállítása. A megrendelés értéke 32,9 millió euró. Zajlik a Tátrai Villamos Vasút vonalain használt 15 motorvonat felújítása is 31,5 millió euróért. S végül van még egy kocsifelújítási program, a személyvonatokon használt Bdteer sorozatjelű kocsikból 35 jelentős felújításon esik át 31,8 millió euróért. Minden egyes fentebb említett projektet a ŽSSK állami és jelentős uniós források bevonásával tud megvalósítani.

Csehül

Még március végén a Cseh Vasutak nyílt levélben fordult a szlovák vasúti infrastruktúra-kezelőséghez (ŽSR), amiben felszólította, hogy tegye rendbe a szlovákiai vasúti pályahálózat legkritikusabb pontjait. Szerintük ugyanis a szlovákiai vasúti pályák állapota több helyen is veszélyezteti a vasútbiztonságot, növeli a vasúti járművek karbantartási költségeit, s nem utolsósorban sok esetben késéseket okoz. A ŽSR szóvivője azt válaszolta a felvetésre, hogy közismert a vasúti cég alulfinanszírozásának ténye. Csak ebben az évben további 33 millió euróra lenne szüksége a vállalatnak ahhoz, hogy orvosolják a bajokat.

Borítókép: Gorillával továbbított IC a liptói régióban

Ezek is érdekelhetik

A Csallóközben magánvasúttal

Szlovákiában teszteltük a Budapesthez legközelebbi, magánszolgáltató által üzemeltetett közszolgáltatási járatot. A Leo Express magánvasúti szolgáltató a december 10-i menetrendváltástól vette át a Pozsony (Bratislava) –...

Egyre nagyobb távolságra éri meg vasúton szállítani

Szlovák kutatók modellezték, mikor és honnan éri meg a közép-európai nagyvárosokból vasúton árut szállítani közút helyett. Az eredmények szerint egyre távolabb kerülünk az uniós...

A teherszállítás automatizációja: ilyen a jövő digitális tehervonata

Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szolgáló Green Deal programjában nagy hangsúlyt helyez a vasúti közlekedés térnyerésére. Az árufuvarozás tekintetében a vasúti teherszállítás jelenti messze a leginkább környezetbarát módot, ezért célul tűzték ki, hogy 2030-ra a jelenlegi 18-ról 30 százalékosra növeljék a részarányát.

Kevesebb forrásból jobb minőség Szlovákiában

A szlovák és a magyar vasúti közszolgáltatás és a pályahálózat finanszírozásának összehasonlítása azt mutatja, hogy a karbantartásra és üzemeltetésre többet fordítva olcsóbban és jobb minőségben üzemeltetik északi szomszédunk vasúti hálózatát.

A Siemens megveszi a MIREL gyártóját

A szlovák HMN sro megvételével a német cég kiegészített közép-európai portfólióját. A Siemens Mobility befejezte a HMH sro, szlovákiai székhelyű technológiai vállalat felvásárlását. Ennek a...

Újak a vonatok, de kevés az utas Szlovéniában

A zöld technológiák fejlődése és a szén-dioxid-csökkentési elvárások miatt egyre összetettebb feladat a vasútvállalatok számára megtalálni az ideális választást a társasági járműflotta beszerzésekor.

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Figyelmeztetnek a vasúti szervezetek a DAC-kal kapcsolatban

A tervezés és koordináció fontosságát hangsúlyozták, legyen szó a DAC migrációs stratégiáról, karbantartási ütemezésről vagy infrastrukturális munkafolyamatokról.

A CER hétvégi csúcstalálkozóján Budapesti Nyilatkozatot fogadtak el

Az esemény kiemelt témájaként a vasútfinanszírozás kritikus kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

A rovat további cikkei

Megújultak a MÁV állomások két balatoni helyszínen is – GALÉRIA

A MÁV Balatonfenyvesen és Balatonszéplak megállóhelyen is megújult állomással várja az utasait.

Lázár: megállapodtunk a kínaiakkal a V0 megépítéséről

Meg fogjuk építeni az M8-as autópályát és a V0-ás vasúti körgyűrűt, amely generációkra meg fogja oldani a dunaújvárosiak életét! – jelentette be Lázár János...

Izraelben fejleszt kisvasutat az Alstom

Az Alstom bejelentette, hogy 54 Citadis LRV-ből álló flottát szállít és üzemeltet az izraeli Haifa és Názáret közötti 41 km-es kisvasúthoz. Az Electrával és a...