fbpx
2024. június 12. szerda

Nem hívogató a vasút jövője az egységes kommunikációs rendszer nélkül

A Pricewaterhouse tanácsadó cég szerint az utaskomfort növelése egyértelműen szükséges, de nem az egyetlen és legfontosabb a kötöttpályás közlekedés felíveléséhez.

A jövő még csak részben jött el – foglalhatjuk össze a Pwc tanulmányának lényegét.

A csillogás mögött azért ott van a penész

Recsegnek-ropognak a rendszerek a magas utasszámok és a vasúti infrastruktúra fejlesztésének hiánya miatt – állapítja meg az elemző cég, hozzátéve, hogy a helyzet évről évre egyre feszítettebb. Az utóbbi években a kormányok általános törekvése, hogy a közútról mind több utast és rakományt csatornázzanak át a kötött pályára. Az, hogy a vasút jelen állapotában mennyire jelent valós alternatívát, arról megoszlanak a vélemények, de abban a logisztikai szektor szereplői egyetértenek, hogy már csak a környezetvédelmi normák szigorodása és a sofőrhiány miatt is megfelelő választ kellene adniuk erre a kihívásra a vasúttársaságoknak. Persze egy egységes, digitális biztonsági rendszer, amilyen az ERTMS (European Rail Traffic Management System – Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer) ebben is nagy segítséget nyújtana. A rendszer megvan, kidolgozták, csak éppen sok európai uniós tagország jelentősen le van maradva ennek bevezetésével – vázolja fel a Pwc a jelentős problémát.

- Hirdetés -

Nincs közös jövőkép, ebben a helyzetben esély sincs egységes fejlesztési tempóra – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői. Jóformán minden iparági szövetség, tagállami minisztérium, vasúttársaság, az infrastruktúra fejlesztéséért felelős szervezet különböző prioritásokat hirdet. Emellett továbbra is sokan megkérdőjelezik a költséges digitalizációs programok előnyeit.

A mágia maga, az ETCS

Az ERMTS egyik lába az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer, azaz a European Train Control System – ETCS. Ennek teljes kiépítésével küzdenek a tagországok, a folyamat lassabban halad, mint ahogy tervezték. Pedig nagy előnyei lennének az ETCS használatának: a rendszer képes arra, hogy lefékezze a szerelvényt, ha a mozdonyvezető figyelmen kívül hagyja az erre vonatkozó jelzést, nem is beszélve akár az áruk jobb nyomonkövethetőségéről. Az egész logisztikai lánc hatékonyabbá válhatna, az átrakókon eltöltött várakozási idők csökkennének – ez mindössze csak néhány kiragadott előny lenne. Ugyanakkor messze vannak ettől az európai vasúti cégek, jól mutatja az is, hogy a Pricewaterhouse szerint az egész német járműpark ETCS kompatibilizálása nyolcmilliárd euróba kerülne. A MÁV több mint hétmilliárd forintból ez év végén fejezi be az 59 Flirt motorvonat ETCS-felszerelését.

A Pwc kiemeli, az egységes európai szabvány elősegítené az átláthatóságot, az átjárhatóságot és a gazdaságos üzemelést is.

Metró vs. vasút

Amíg a világ nagyvárosaiban teljesen automatizált, vezető nélküli metrók közlekednek, semmilyen egységes átfogó megközelítés sincs a vasúttársaságok és a tagállami döntéshozók körében az ETCS által támogatott automatikus vonatüzemeltetési rendszer (ATO) bevezetésére – sorolja a hiányosságokat a Pwc. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Brüsszel közben letette a voksát a digitális rendszer bevezetése mellett, különösen sürgető ez az európai törzshálózati vasúti folyosókon. Vannak tehát tagállamok, különböző prioritásokkal, különbözően fejlett vasúti hálózattal, nagymértékben eltérő anyagi erővel, márpedig nekik együttműködve, a folyamatos vasúti közlekedés megzavarása nélkül, azonos időben kellene bevezetniük egy új irányítási rendszert – ez jelentős kihívás és újabb kockázat a Pwc szerint.

Ehhez kapcsolódóan még egy elgondolkodtató tény: 2020-ban az uniós vasúthálózat 14 százaléka volt ETCS infrastruktúrával felszerelve, a jelenlegi növekedési ütem mellett ez 2030-ra 25 százalékra, 2040-re pedig 35 százalékra nőhet, azaz még 17 év múlva is az európai hálózat alig több mint harmadán működik majd a további fejlesztésekhez nélkülözhetetlen rendszer.

A pénz sem old meg mindent

Még ha lenne forrás is a fejlesztések felgyorsítására, a hálózat fejlesztéséhez szükséges beszállítói-alvállalkozói kapacitás sem áll rendelkezésre a legtöbb országban. Így tehát fennáll annak a veszélye, hogy a biztonsági terület gyártói és a gördülőállomány korszerűsítését végző cégek nem lesznek képesek lépést tartani a kereslettel, ha a kiépítést egyszerre gyorsítják fel a nagy európai országokban – például Franciaországban, Németországban vagy Olaszországban. Emellett további kihívást jelent az is, hogy a szerelvényeknek egyszerre kell üzemeltetniük az új egységes rendszert és a régi kommunikációs berendezéseket, szinte elképzelhetetlen ugyanis, hogy egy országban teljesen elhagyják a régi rendszereket, és az összes, a regionális és helyi forgalomban közlekedő szerelvényt is az ETCS-re állítsák át. Ez nyilvánvalóan gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan anyagi terhet jelentene, és felesleges is, hiszen sok vonatot kimondottan csak a helyi közlekedésben használnak, ahol felesleges és indokolatlan az egységes európai rendszer kiépítése.

Nincs tehát új a nap alatt, a Pwc szerint is rengeteg kihívás előtt áll a vasúti szektor. Az igazi kérdés az, hogy a most utópiaként megfogalmazott fejlesztések mikor épülnek majd be a magyar vasúthasználó mindennapjaiba.

Ezek is érdekelhetik

A távoli kapcsoláson kívül milyen szerepe lehet a DAC-nak a digitalizációban?

Bizonyos digitális funkciók már megjelentek a teherszállításban, a rakománymonitoringban és -követésben, de nem dőlt még el, hogy pontosan mire fogjuk használni a digitális automatikus kapcsolót.

Az Alstom 59 Flirtöt szerelt föl ETCS-sel

Európában az Alstom szállította az összes ETCS-szel felszerelt vonatok 70 százalékát. Az Alstom sikeresen zárta a MÁV-START azon Flirt motorvonatainak felszerelését ETCS L2 fedélzeti berendezéssel,...

A köfi-központba könnyebb munkaerőt találni, mint a kisebb állomásokra

A MÁV négyezer kilométernyi országos törzshálózatából jelenleg 1117 kilométeren működik központi forgalomirányítás, azaz köfi. A nagyobbik magyar pályaműködtető a jövőben a szobi, miskolci, ceglédi vonalon is tervezi az állomások távoli irányítását. Kérdéseinkkel megpróbáltuk körüljárni a témát, a MÁV válaszait alább közöljük.

A MÁV-START digitalizációja az értékesítésben: EGY JEGY rendszer és automata bővítés

A technológiai fejlődés eredményeképpen a közösségi közlekedési szolgáltatók értékesítésében az informatikai rendszerek szerepe megnőtt. A közösségi közlekedésben az értékesítési rendszerek fejlesztése és fejlődése az egységesítés irányába mozdult az EGY JEGY rendszer bevezetésével.

Mi szavatol a vonatok biztonságáért?

A biztosítóberendezések és a vonatbefolyásolás olyan szakterület, ahol sokszor a vasút iránt egyébként érdeklődők sem tájékozódnak jól. A Prolannál dolgozó biztosítóberendezési főmérnök, Tóth Péter segítségével az alapok megértésében szeretnénk segíteni.

NTT DATA: a vállalati tanácsadás specialistája

Az NTT DATA Business Solutions SAP Platinum partnerként több mint három évtizede jelen van a vállalati informatikai piacon világszerte. Anyacégünk a technológiai óriás japán NTT...

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Bővült a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. tolatómozdony-flottája

Erősítés érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe: a MÁV-REC Kft. új mozdonya a „last mile” szolgáltatásának fejlesztésében kap főszerepet.

A rovat további cikkei

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.