fbpx
2024. július 23. kedd
spot_img

Május elején nyílik az utascentrum a Keletiben

Korszerű jegyértékesítés, mosdók, az aluljáróból akadálymentesen megközelíthető peronok jellemzik a Keleti új utascentrumát.

Az elődök a Keleti pályaudvar csarnokának megközelítését az utcaszintről, néhány lépcsőn fellépve képzelték el. Hamarosan visszakapjuk ezt a reprezentatív útvonalat is (egy üvegtetőn, éppen az utascentrum fölött lépdelhetünk majd át), de az évi 12 millió utas többsége ma már máshogy érkezik, a metrókkal vagy egyéb közlekedési eszközzel az aluljárón át. Számukra a lépcső két mozgólépcsővel és két lifttel egészült ki, azaz megvalósul a vonatok akadálymentes megközelítése is.

A lépcsőktől, liftektől balra 270 négyzetméterre bővítve és korszerűsítve újult meg a mosdó vandálbiztos szaniterekkel, zuhanyzókkal, akadálymentes és családi (pelenkázós) vécékkel és átmeneti csomagmegőrzőkkel. A mosdó mellett kapott helyet a tartós megőrzést szolgáló 111 csomagautomata, valamint 15 jegykiadó. (Belőlük további tizenegy a vágányoknál van.)

- Hirdetés -

A másik oldal az üvegburkolatú ügyintéző téré, ahol a tágas, 285 négyzetméteres területen tizenegy pult várja az ügyfeleket, akár bel- vagy külföldi menetjegyet vesznek, információt kérnek, panaszt, visszatérítést intéznek. Az 5-ös pult a kerekesszékkel érkezők számára áll rendelkezésre soron kívül. Ezt a területet burkolja a már említett üvegtető, így természetes megvilágításhoz is jut.

Jegyautomaták, liftek, mozgólépcső
Jegyautomaták, liftek, mozgólépcső

A kiemelt ügyletek (csoportos utazás, nagy értékű kedvezménykártya vásárlása) intézését további két, zártabb pult szolgálja.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója a sajtó képviselőivel együtt járta be az utascentrum területét. Az ügyfelek számára nyitott tér mögötti jelentős területen back-office funkciók kaptak helyett, hiszen a MÁV-START körülbelül félszáz dolgozóval látja el az itteni feladatokat: irodák, öltözők, mosdók, pihenők, teakonyha, széf, főpénztár, iratraktár, talált tárgyak raktára, informatikai helyiség. Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója elárulta, ezen a részen, vagyis a Kerepesi úti szárny pinceszintjében derült ki az építkezés közben az itt lévő eredeti födémről, hogy – világháborús bombatalálat következtében – nem elegendő a tartószilárdsága, így terven felül kellett megerősíteni. A 2021-ben indult beruházás csúszásának ez volt az egyik oka, a másik pedig egy nagy, nyári esőzés után túlcsorduló téglacsatorna.

Az új utascentrum május első hetétől minden nap hajnali fél öttől éjjel fél egyig lesz nyitva. A beruházás összesen 1,9 milliárd forintba került európai uniós támogatással. Összesen 1542 négyzetméter épült át.

Borítókép: Május elejétől fogad utasokat a létesítmény Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

A balatoni járatokon egyre népszerűbb az Utasellátó

Az elmúlt hónapban közel 10 ezren fogyasztottak ételt, italt a Balaton IC-ken.

Zöld finanszírozási rendszer segíthet a vasúti járműállományon?

A hazai járműállomány fejlesztésére a szándék megvan, de a forrás hozzá igencsak kérdéses. Gyors, de hosszútávú megoldásra van szükség.

Szombaton startol a nyári főszezoni menetrend

Június 22-től életbe lép a MÁV-VOLÁN-csoport főszezoni menetrendje, gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal.

Bővíti a kerékpáros kapacitását a MÁV-START

A nyári időszakra bővíti a kerékpárok szállítási kapacitását a MÁV-START, melyet a KISS emeletes motorvonatok átalakításával tesznek lehetővé.

15 dízelmozdony érkezhet a MÁV-START és a MÁV Rail Tours flottájába

A vasúttársaság a német Henschel által gyártott 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezi egy svéd lízingcégtől.

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

A közszolgáltatási piacon 2034-től lehet verseny

A MÁV-val és a GYSEV-vel megkötötték a szerződéseket, a buszközlekedésre márciusban jön a pályázat. A tervek szerint idén márciusban írják ki a tendert Magyarország teljes...

Több mint negyedmillió éjszakai utas a MÁV-START-nál

Budapest Béccsel versenyez a legtöbb éjszakai járattal érintett csomópont címéért. Európában néhány éve megfordult a trend, elsősorban az osztrák államvasút befektetése nyomán növekszik a hálókocsis,...

Violeta Bulc és a Dán Államvasutak kapták a vasúti Oscar-díjat

Az Európai Vasúti Díjat a CER és az UNIFE ítélte oda az Európai Bizottság korábbi közlekedési biztosának, illetve a DSB-nek. Az Európai Vasúti Díjat már...

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.