fbpx
2024. július 20. szombat
spot_img

Kínai vasútipari vállalatot először vizsgálnak külföldi támogatások miatt az Európai Unióban

Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot kezdeményezett a külföldi támogatások ügyében a kínai CRRC Qingdao Sifang Locomotive, az állami tulajdonú CRRC Corporation leányvállalata ellen, amely anyavállalata érdekelt a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében.

A Bizottság részletes vizsgálatot indított a külföldi támogatások potenciálisan piactorzító szerepére vonatkozóan, gyakorolva a külföldi támogatásokról szóló rendelet szerinti hatásköreit. Ez a vizsgálat közbeszerzési eljárásra vonatkozik. Ez azt mutatja, hogy a Bizottság eltökélt szándéka, hogy megőrizze a belső piac integritását annak biztosítása révén, hogy a külföldi támogatások kedvezményezettjei ne részesülhessenek tisztességtelen előnyből, hogy az EU-ban közbeszerzési szerződéseket szerezzenek a tisztességes verseny kárára – írja az Európai Bizottság közleménye.

- Hirdetés -

A vizsgálat azt követően indult, hogy a CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., a CRRC Corporation leányvállalata, egy kínai állami tulajdonú vonatgyártó bejelentést tett a Bizottságnak. A kérelem a bolgár Közlekedési és Hírközlési Minisztérium által indított közbeszerzési eljárásra vonatkozik, amely több elektromos „push-pull” vonat biztosítására, valamint a kapcsolódó karbantartási és személyzeti képzési szolgáltatásokra vonatkozik.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió EUR-t, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió EUR összegű külföldi pénzügyi hozzájárulást nyújtottak legalább egy harmadik országtól.

A CRRC Qingdao Sifang Locomotive-tól kapott értesítés előzetes felülvizsgálatát követően a Bizottság indokoltnak ítélte részletes vizsgálat megindítását, mivel elegendő jel utal arra, hogy a vállalat a belső piacot torzító külföldi támogatásban részesült. Ehhez a Bizottságnak értékelnie kellett, hogy a külföldi pénzügyi hozzájárulás olyan támogatásnak minősül-e, amely közvetlenül vagy közvetve szelektív előnyt biztosít a vállalat számára; és hogy ez lehetővé teszi-e a vállalat számára, hogy indokolatlanul előnyös ajánlatot nyújtson be.

A részletes vizsgálat során a Bizottság tovább fogja vizsgálni az állítólagos külföldi támogatásokat, és minden szükséges információt meg fog szerezni annak megállapításához, hogy azok lehetővé tették-e a CRRC Qingdao Sifang Locomotive számára, hogy indokolatlanul előnyös ajánlatot nyújtson be az ajánlatra. Egy ilyen ajánlat azt eredményezheti, hogy a közbeszerzési eljárásban részt vevő más vállalkozások is elveszítik értékesítési lehetőségeiket.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet rendelkezéseivel összhangban a Bizottság részletes vizsgálatának végén elfogadhat a vállalat által javasolt kötelezettségvállalásokat, ha azok teljes mértékben és hatékonyan orvosolják a torzulást, megtilthatja a szerződés odaítélését, vagy kifogást nem tartalmazó határozatot hozhat.

A CRRC Qingdao Sifang Locomotive 2024. január 22-én hiánytalan bejelentést nyújtott be. Ettől az időponttól kezdve a Bizottságnak 110 munkanap áll a rendelkezésére, hogy 2024. július 2-ig végleges határozatot hozzon. A részletes vizsgálat megindítása nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A CRRC Corporation Limited (más néven CRRC) kínai állami tulajdonú vasútijármű-gyártó. Bevételét tekintve ez a világ legnagyobb járműgyártója. A vasútijármű-gyártók gyártják a vasúti üzemeltetők által használt mozdonyokat és kocsikat, valamint alpályákat, villamosokat és egyéb vasúti járműveket.

Borítókép forrás: © European Union, 2024 

Ezek is érdekelhetik

10.000 tonnát húz a hidrogén-mozdony

Kulcsfontosságú áttörést ért el a nagy teljesítményű hidrogén-meghajtású mozdonyok alkalmazása terén Kína. Nemrég a CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd. és a China Energy Group által...

Hibrid tolatómozdonyok Pekingben

A CRRC Dalian Locomotive and Rolling Stock Co. által kifejlesztett Fuxing FXN3B tolatómozdonyok első tételét a közelmúltban telepítették a kínai főváros több pályaudvarára. A mozdonyok...

Rendszerszintű megoldásokat kell találni az infrastruktúra fejlesztések során

Egy-egy rosszul előkészített fejlesztés miatt forgalomszervezési lehetőségeket veszítenek el az árufuvarozó társaságok.

Fordítva sült el a puska Nagy-Britanniában – esettanulmány egy félrement fejlesztésről

Az egyik új gyorsvasúti pályán lassabban haladnak a szerelvények, mint a felújítás előtt.

A vasúti infrastrukturát is megtizedeli az éghajlatváltozás

Az egyre melegebb nyarak a sínpárokat, és a felsővezetékeket is megviselik.

Újabb lépéssel közelebb az egységes európai vasúti törzshálózat felé

Magabiztos többséggel fogadta el az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága (TRAN Committee) a TEN-T rendelet felülvizsgálatát.

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Figyelmeztetnek a vasúti szervezetek a DAC-kal kapcsolatban

A tervezés és koordináció fontosságát hangsúlyozták, legyen szó a DAC migrációs stratégiáról, karbantartási ütemezésről vagy infrastrukturális munkafolyamatokról.

A CER hétvégi csúcstalálkozóján Budapesti Nyilatkozatot fogadtak el

Az esemény kiemelt témájaként a vasútfinanszírozás kritikus kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.