fbpx
2024. április 21. vasárnap

Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap a GYSEV-nél

Sopronban és Szombathelyen figyelemfelhívó ellenőrzéseket végeztek a vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen.

Idén nyolcadik éve csatlakozott az európai „ILCAD – Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” elnevezésű rendezvényhez A GYSEV Zrt. A vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen ma egy soproni és egy szombathelyi vasúti átjáróban végeztek figyelemfelhívó ellenőrzéseket. Az akció keretében szóbeli tájékoztatással, kérdőívekkel, kiadványokkal és szórólapokkal hívták fel az autóval és a gyalogosan közlekedők figyelmét a kulturált, felelősségtudatos közlekedés szabályaira. A cél egyértelműen a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek megelőzése.

A „Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap” a felelős, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára mutat rá. Legfőbb cél a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.

- Hirdetés -

Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy szinte az összes vasúti átjárónál történt balesetnél a közúton közlekedők nem tartották be a KRESZ szabályait és nem megfelelő figyelemmel közelítették meg a vasúti átjárókat. A sokszor emberéleteket követelő tragédiák nagyobb odafigyeléssel, a közlekedési szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének. A balesetek számának csökkenéséhez a közlekedési morál változása elengedhetetlen. Az európai kampánynappal a GYSEV ismételten rávilágít arra, hogy a vasúti útátjárók veszélyes helyszínek, hiszen nem csak vasúti járművek forgalmára lehet számítani, de közlekednek ott autósok, egyéb járművek, kerékpárosok és gyalogosok is.
A bekövetkező balesetek jellemző okai: a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, vagy nagyobb forgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás („még átérek”), a vezetés közbeni telefonálás, az agresszív stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. Veszélynek vannak kitéve azok a kerékpárosok és gyalogosok is, akik figyelmetlenül, körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy sok esetben nem a kijelölt átjárókat használják. Őket leggyakrabban azért éri baleset, mert például fülhallgatóval közlekednek, vagy mobiltelefont használnak közben.

A GYSEV üzembiztonsági szakemberei hangsúlyozták: a vasúti átjárókban a balesetek több tíz évre visszamenőleg szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következtek be. Egy ilyen sajnálatos balesetnél súlyos tragédiák történhetnek és jelentős anyagi kár is bekövetkezhet. Kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére is.

A kampány keretében június 14-én szerdán, két nagyvárosban egy-egy forgalmas vasúti átjáróhoz települtek ki a vasúttársaság és a rendőrség munkatársai. A helyszín kiválasztásakor elsődlegesen a nagy gépjármű-, gyalogos- és kerékpáros forgalmú vasúti átjárókon volt a hangsúly. A rendőrök a közúton közlekedőket ellenőrizték, a GYSEV közlekedésbiztonsági szakemberei szórólapokkal és szóbeli tájékoztatással hívták fel az átkelők figyelmét a kockázatokra. Az akció keretein belül a vasúti szakértők vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. Emellett az áthaladó vonatokon figyelték az előírt jelzéseket és a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

A Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Napról bővebb tájékoztatást az www.ilcad.org internetes portálon olvashatnak.

Borítókép: GYSEV

Ezek is érdekelhetik

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

Hatékony működést tesznek lehetővé a GYSEV digitális beruházásai

A Magyar Vasút Meetup konferenciáján a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. forgalomirányítási és digitalizációs beruházásairól Ikker Tibor, a vállalat pályavasúti igazgatója tartott előadást.

A közszolgáltatási piacon 2034-től lehet verseny

A MÁV-val és a GYSEV-vel megkötötték a szerződéseket, a buszközlekedésre márciusban jön a pályázat. A tervek szerint idén márciusban írják ki a tendert Magyarország teljes...

Összesen 13 évet késtek a START vonatai tavaly

A 2022/2023-as menetrendi év folyamatait foglalta össze a VPE. A nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózat 7 799,8 km, ennek 93,7%-a a MÁV Zrt., 6,3%-a a GYSEV...

A városi és elővárosi vasutak képzési szabályait is felülvizsgálták

A BKV által irányított munka célja a hatékonyabb működés és a munkaerőpiachoz való alkalmazkodás. Ahogy már beszámoltunk róla, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) irányításával,...

Tíz éve szolgálnak Flirtök a GYSEV-nél

Azóta már a Stadler motorvonatainak két generációja dolgozik a Nyugat-Dunántúlon. Tíz éve avatta fel első Flirt motorvonatát Sopronban a GYSEV. A gyártó Stadler a járműveket...

Legfrissebb híreink

Most kell lépni, hogy 2028 után legyen végre több uniós forrás a vasútra!

Hiába a zöld átállás tervezete, az előző hétéves ciklusban csökkent a közlekedés uniós finanszírozása.

Bevált a tarifareform a MÁV-VOLÁN-csoportnál

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok.

V0 nélkül megborulhat az egész gazdaság

Az iparfejlesztés, a kombinált fuvarozás négy-öt éven belüli megduplázódása az infrastruktúra mielőbbi fejlesztését követelik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Fejlesztések, jelen és jövő a vasúti személyszállítási szolgáltatásokban

Az utasok értékelik a szolgáltatások színvonalát, ezért is kiemelkedően fontos a járműfejlesztés a hatalmas potenciált jelentő távolsági forgalomban.

A DAC bevezetésének hazai esélyei és lehetőségei

Továbbra is megosztottak az uniós vasúttársaságok a digitális automata kuplung bevezetésének időpontját illetően.

Év Tetője Nívódíjat kapott a Nyugati pályaudvar

A közelmúltban adták át az Év Tetője Nívódíjakat. A díjazottak között volt a Nyugati pályaudvar tetőfelújításának kivitelezése is.

A rovat további cikkei

Bevált a tarifareform a MÁV-VOLÁN-csoportnál

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok.

V0 nélkül megborulhat az egész gazdaság

Az iparfejlesztés, a kombinált fuvarozás négy-öt éven belüli megduplázódása az infrastruktúra mielőbbi fejlesztését követelik.

Új európai vasúti közlekedési folyosók jönnek létre

A kilenc kijelölt folyosóból öt Magyarország területét is érinti.