fbpx
2024. március 5. kedd

Bíró József: várjuk a magánvasutak csatlakozását!

A közlekedésben a kulturált viselkedésre hívja fel a figyelmet a közlekedési kultúra napja alkalmából indított kampány – hangzott el az esemény indító szakmai konferenciáján.

Bíró József, a kampány alapítója, az esemény koordinációs munkabizottságának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a kilenc éve indított kezdeményezéssel arra kívánják felhívni a társadalom, a közvélemény figyelmét, hogy a közlekedésben nem egyedül, hanem kölcsönösen, partnerként kell figyelni mindenkire, és hogy az utazást mindennapi örömforrásként kell megélni.

Bíró József portálunk kérdésére elmondta, a vasút jóval biztonságosabb, mint a közút, és a vasúton bekövetkező balesetek egy része a közút-vasút kereszteződésben az autósok hibájából, valamint a figyelmetlen gyalogosok felelőtlensége miatt történik. A szakember javasolta, hogy

minél több mozdony kapjon fedélzeti kamerát. Ha ez megtörténik,  a bekövetkező gázolásokat elemezni lehet abból a célból, hogy a gyalogos óvatlanságból, vagy szánt szándékkal lépett a vonat elé.

- Hirdetés -

Külön kiemelte, hogy a közlekedési kultúrával, illetve a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos rendezvényekre várják a teljes vasúti szektor megjelenését, köztük a magán vasúttársaságok képviselőit is, hogy elmondják, számukra mekkora problémát jelent egy-egy gázolás. Mint mondta, nemcsak a késések okoznak jelentős problémát, de a mozdonyvezetőket ért komoly trauma következtében akár a munkatársukat is elveszíthetik hosszabb-rövidebb időre, legrosszabb esetben véglegesen.

A Közlekedési Kultúra Napján ebben az évben 106 cég, szervezet 110 rendezvényt tart országszerte, a többi között a MÁV, a Volánbusz, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a BKV, más városi közösségi közlekedési vállalatok, a közútkezelők és a Közlekedéstudományi Intézet is csatlakozott a kampányhoz, amelynek szlogenje: “Legyen minden nap a kulturált és biztonságos közlekedés napja!”.

A kezdeményezéshez a MÁV-csoport 2016-ban csatlakozott. 2021-től már a MÁV-Volán-csoport szervez különböző aktivitásokat a Volánbusz intenzív részvételével – tette közzé a vasúttársaság. A mai napon valamennyi vasútállomás hangosbemondójában óránként- és a Volánbusz mintegy 50 autóbusz-állomásán is több alkalommal elhangzanak az esemény legfontosabb üzenetei.

A vasúttársaság adatai szerint 2023-ban eddig 16 baleset történt vasúti átjáróban, amelyből egy halálos kimenetelű volt (tavaly ilyenkor már 37 baleset következett be, amelyek során 17-en vesztették életüket).

Talán a MÁV országos vasútbiztonsági kampánya is hozzájárult, hogy az esetek száma a tavalyi év megegyező időszakához képest kevesebb, mint a felére csökkent. 

A cikk írásában közreműködött: Miloszerni Tamás

Borítókép: Erich Westendarp képe a Pixabay-en. 

Ezek is érdekelhetik

A szabályozás egyszerűsítése enyhíthet a munkaerőgondokon, miközben a biztonsági szint semmiféleképpen sem csökken

A HUNGRAIL aktívan részt vesz a közlekedési szakemberek képzési szabályainak felülvizsgálatában.

Elrajtolt a Rail Action Week

Ma reggeltől jövő hétfőig, október 2-ig fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében  - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Szakértő: sohasem lesznek környezetkímélőbbek a „gigakamionok”

Brüsszel támogatná a „gigakamionok”, azaz a 48 tonna össztömegű, akár 3 tagból állójárműszerelvények elterjesztését az Unióban. A Bizottság a károsanyag kibocsátáscsökkentésére hivatkozik. A Magyar Vasút Online által megkeresett közlekedésbiztonsági szakértő szerint nem kell azonnal elzárkózni a lehetőségtől, de a környezetterhelés bizonyosan nem csökkenne.

Érj haza biztonságban a vasúti átjárókból is!

Az idei baleseti statisztika kedvezőbben alakult a vasúti átjárók esetében. Eddig csak 31 baleset következett be, amelyek során egy ember halt meg. Tavaly azonos időszak alatt 54 vasúti átjárós baleset történt, ebből kilenc volt halálos, összesen 19 áldozattal.

Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap a GYSEV-nél

Sopronban és Szombathelyen figyelemfelhívó ellenőrzéseket végeztek a vasúttársaság munkatársai a rendőrséggel közösen.

Közlekedési Kultúra Napja: a kötöttpályás közlekedés biztonságosabb

A vasúti közlekedés tizedannyi halálos áldozatot követel, mint a közúti. Ezt nem szabad elfelejteni ma sem, a Közlekedési Kultúra Napján, amelynek nyitórendezvényét a Közlekedéstudományi Egyesület szervezésében tartják.

Legfrissebb híreink

Elindult a Magyar Vasút Podcast csatorna!

Beszélgetőpartnereink:
Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt. vezérigazgató, VOLÁNBUSZ Zrt.
Dr. Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Hegyi Zsolt szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes ,VOLÁNBUSZ Zrt.

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

Az SBB további öt Girunót rendel a Stadlertől

Folyamatosan szállítja a Stadler a nagy sebességű vonatokat, amelyek a Gotthard-alagútban járnak majd. Az SBB további öt Giruno nagy sebességű vonatot vesz a Stadlertől az...

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

A rovat további cikkei

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.
$('.slider').slick({ infinite: true, dots: true, arrows: false, autoplay: true, autoplaySpeed: 3000, fade: true, fadeSpeed: 1000 });