fbpx
2024. június 12. szerda

Azonnali beavatkozásra utasította a MÁV-ot Lázár Járos

Haváriahelyzet állt elő a Budapest-Bécs vasútvonalon, Lázár János közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy a pálya kijavítására utasította a MÁV vezetését. 

Súlyos műszaki probléma állt elő a Budapest-Bécs vasútvonalon, az 1-es vasúti pályán, Biatorbágy és Tata között. Az utasok biztonsága érdekében azt kértem a MÁV vezetőitől, hogy kezdjék meg a vasúti pálya újjáépítését – hallható abban a videóban, amit a miniszter tett közzé. A felvétel Nyírmeggyesen készült, ahol Lázár János az M49-es autóút nemrég indult építkezésén beszélt. Az új gyorsforgalmi út a tervek szerint 2026 végétől köti össze az M3-as sztrádát és a romániai Szatmárnémetit.

Nem okoskodásra, hanem azonnali beavatkozásra van szükség! Természetesen nekem az a feladatom, hogy a pénzügyi feltételeket biztosítsam.

Ha most beavatkozunk, és 32 milliárd forintért újjáépítjük a vasúti pályát, akkor a hibát 3-4 hónap alatt el tudjuk hárítani, és nem kell tovább csökkenteni a megengedett sebességet – érvelt a miniszter. Ha viszont nem avatkozunk be, akkor a sebességet akár 40 km/órára is le kell vinni. Ez azt jelenti, hogy 30 perccel is megnőhet a a Budapest és Hegyeshalom közötti utazás hossza.

- Hirdetés -

– Ezért azt rendeltem el a Magyar Államvasutak vezetésétől, hogy az összes erőforrást csoportosítsák most erre a beruházásra – mondta a miniszter.

Haváriahelyzet van, ahol az emberek biztonsága a legfontosabb, az anyagi szempontok és a pénzügyi elszámolás egy másodlagos kérdés.

Mint lapunk is beszámolt róla, a nemzeti vasúttársaság a Bécsbe vezető 1-es fővonal egy szakaszán jelentős sebességkorlátozást vezetett be a vonatok számára a pálya rossz állapota miatt. Lázár János elrendelte ugyan a vonal felújítását, a MÁV azonban jelezte, hogy nincs rá elég pénze. A felújítás teljes összege 32,5 milliárd forint lenne, a MÁV-nak azonban összesen van 42 milliárd forintja a felújításokra és karbantartásokra.

Nyitóképünkön Lázár János beszél az M49-es építkezésén Nyírmeggyesen (fotó:MTI/Czeglédi Zsolt).

Ezek is érdekelhetik

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

A BKK bérlet olcsóbb lesz márciustól

Jól járnak a közösségi közlekedés használói a központi régióban. A tavasz kezdetétől a tömegközlekedést használó budapestieknek minden hónapban el kell dönteniük, hogy BKK-bérletet vásárolnak 8950...

Megállapodtak a Budapest-bérletről

Márciustól a havi Pest vármegyei, illetve országbérlet érvényes a BKK járataira, a bevételeket teljesítményarányosan osztják el a cégek. Lázár János és Karácsony Gergely közös közleményt...

Mosóczi László továbbra is járműgyártás-fejlesztési biztos

Lázár János miniszter 2024. június 30-ig hosszabbította meg a megbízást. Az építési és közlekedési miniszter január 18-i utasítása dr. Mosóczi Lászlót 2024. január 1. napjától...

Három év alatt legalább a negyedével nőhet a MÁV–Volán dolgozók bére

A csoportszintű érdekegyeztető tanácson Lázár János bérajánlatot tett. Három év alatt legalább 25%-os, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelés – ez...

Megyés és országos napijegy márciustól

Megszűnnek a hagyományos bérletek a vasúton és a Volánbusznál. Március elsején változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más...

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Bővült a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. tolatómozdony-flottája

Erősítés érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe: a MÁV-REC Kft. új mozdonya a „last mile” szolgáltatásának fejlesztésében kap főszerepet.

A rovat további cikkei

Izraelben fejleszt kisvasutat az Alstom

Az Alstom bejelentette, hogy 54 Citadis LRV-ből álló flottát szállít és üzemeltet az izraeli Haifa és Názáret közötti 41 km-es kisvasúthoz. Az Electrával és a...

Megújult a vasútállomás és annak környéke Szentgotthárdon

Átadták a teljesen megújult vasútállomás épületét Szentgotthárdon. A GYSEV Zrt. egy év alatt végezte el a nagyszabású munkálatokat: megújult és átalakult a váróterem, megtörtént...

20 éve nem látott, példátlan díjemelést hozaz ősz a magyar vasútnak

Az elmúlt 20 évben nem fordult elő, hogy évközben emelik a magyar vasúti pályáért fizetendő díjat. Versenyképes fuvardíj nélkül nincs versenyképes szolgáltatás, folytatódhat az...