fbpx
2024. május 22. szerda

Az összes vonalon veszteséges a közszolgáltatás keretében a személyszállítás

A vasútvonalak bevételeit és kiadásait elemezve látható, hogy a legnagyobb forgalmú vonalak fenntartása sem lenne lehetséges csakis a menet- és helyjegyek segítségével.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy csupán hét vasúti fővonal adta a MÁV-Start Zrt. árbevételének a négyötödét. Nagy különbség volt az egyes vonalak között, még akkor is ha kilométerarányosan vizsgáltuk őket. Nincs ez másképpen az egyes vonalak költségeinek esetében sem: egy nagyságrendnyi különbség van a legköltségesebb és a legolcsóbb vonalak között.

Az alábbi térképen látható, hogy

az 1-es fővonal például mind költségben, mind árbevételben igen jelentős.

- Hirdetés -

A 30-as, 80-as, 100-as és 120-as vonalakra pedig arányaiban jóval többet költenek, mint ami bevételarányosan adódna. (a grafikon interaktív felülete itt érhető el).

Dashboard 1
A költségek a MÁV-Start által fizetendő kiadásokat tartalmazzák, aminek része a járművek karbantartása, amortizációija, a járművezetők, a jegyvizsgálók bérköltsége, a jegyértékesítés költsége. A pályahálózat költségeinél a pályahálózati díjak szerepelnek, tehát ez nem az az összeg, amit ténylegesen az adott vonalra fordít a MÁV Zrt., hanem amit fizet a közszolgáltatási szerződés alapján a vasúti személyforgalmat bonyolító MÁV-Start.

Összességében 2022-ben a közszolgáltatás keretében végzett személyszállítás költsége 399 milliárd forint volt a MÁV-Start esetében, amiből 107 milliárd forintot (27%) tettek ki a bevételek. A legnagyobb bevételt a költségek 13 százalékával a menetdíjak tették ki (52 milliárd forint), a helyjegyek 3 százalékot adtak (11 milliárd forint), illetve a szociálpolitikai menetdíj-támogatás 8 százalékkal (31 milliárd forint) jelentős tételek.

A legnagyobb költséget 2022-ben a vonattovábbítás költsége (102 milliárd Ft, 25%), az infrastruktúra-használat költsége (81 milliárd forint, 20%), illetve üzemeltetési, közvetlen személyi jellegű költsége, valamint a vasúti járművek közvetlen költsége (15-15%, 59 milliárd forint). Ez a négy tétel adta az összes kiadás 75 százalékát, továbbá a közvetett költségek adtak 12 százalékot.

Tíz évvel korábban, 2013-ban a bevételek két százalékponttal többet (29 százalék) fedeztek a kiadásokból, tehát itt jelentős változás nem történt. Jelentősen csökkent az infrastruktúra használatának költsége (32-ről 20 százalékra), nőtt viszont az üzemeltetés követlen személyi költsége (6-ról 15 százalékra). Ennek ellenére a közvetett költségek aránya is nőtt 8-ról 12 százalékra).

Ami nem változott, hogy 2013 és 2022 között nem volt olyan vasútvonal, amely a személyforgalom üzemeltetésének költségeit ki tudta volna termelni a menetjegyek értékesítéséből.

A legközelebb a pénzügyi fedezethez az 1-es vasútvonal járt: itt háromszor voltak magasabbak a költségek, mint az utasoknak értékesített jegyek bevétele. Ezt a 140-es vasútvonal követte, 4,6-os mutatóval. Tizenhárom olyan vasútvonal volt, ahol a jegyértékesítés legalább a költségek tizedét tudta fedezni.

A fenti adatok azonban nem tartalmazzák a szociálpolitikai menetdíjkedvezmény értékét, illetve a helyjegyeket sem. Ezeket is figyelembe véve az 1-es vasútvonal már igazán közel kerül a nyereséges működéshez, hiszen a kiadások a bevételek 1,16-szorosát teszik ki.

A legrosszabb mutatójú vonalak azonban ezt figyelembe véve is csak 2030-ad részét tudják a költségeknek bevételoldalon felmutatni.

Az 1-es Budapest-Hegyeshalom vasútvonal mellett a 140-es, 29-as (SzékesfehérvárTapolca) és 70-es (BudapestVác) illetve a 71-es (BudapestVeresegyházVác), a 101-es (PüspökladányBiharkeresztes), 2-es (BudapestEsztergom), 105-ös (DebrecenNyírábrány) tudott az országos átlagnál jobb eredményt felmutatni.

Címlapkép: Unsplash

Ezek is érdekelhetik

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Kamionnal ütközött a tehervonat

Baleset miatt késtek a vonatok a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, illetve a Hidasnémeti és a Budapest-Eger vonalon - közölte a Mávinform kedd délelőtt. A balesetben tehervonat kamionnal ütközött...

Összeolvad a MÁV és a VOLÁN telefonos ügyfélszolgálata

2024. május 1-től két területen is szintet lép a MÁV-START és a Volánbusz integrációja: a telefonos utas-tájékoztatás egységesítésének, a jegyváltási lehetőségek bővítésének előnyeit is...

Bevált a tarifareform a MÁV-VOLÁN-csoportnál

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok.

Kalauz nélküli tesztüzem a MÁV-nál

A Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatokon teszt jelleggel jegyvizsgáló nélkül közlekednek.

Szorosabbra fűződnek a szlovák-magyar vasúti kapcsolatok

Az egyeztetés célja a felvidéki magyarok és az anyaország közötti vasúti kapcsolat erősítése, a két ország közötti vasúti közlekedés fejlesztése.

Legfrissebb híreink

Megújult a vasútállomás és annak környéke Szentgotthárdon

Átadták a teljesen megújult vasútállomás épületét Szentgotthárdon. A GYSEV Zrt. egy év alatt végezte el a nagyszabású munkálatokat: megújult és átalakult a váróterem, megtörtént...

20 éve nem látott, példátlan díjemelést hozaz ősz a magyar vasútnak

Az elmúlt 20 évben nem fordult elő, hogy évközben emelik a magyar vasúti pályáért fizetendő díjat. Versenyképes fuvardíj nélkül nincs versenyképes szolgáltatás, folytatódhat az...

Hibrid tolatómozdonyok Pekingben

A CRRC Dalian Locomotive and Rolling Stock Co. által kifejlesztett Fuxing FXN3B tolatómozdonyok első tételét a közelmúltban telepítették a kínai főváros több pályaudvarára. A mozdonyok...

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...

Most kell lépni, hogy 2028 után legyen végre több uniós forrás a vasútra!

Hiába a zöld átállás tervezete, az előző hétéves ciklusban csökkent a közlekedés uniós finanszírozása.

Zöld kötvényekkel még olcsóbbá vált a vasúti járművek beszerzése EUROFIMA hitelből

A jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a vasúti járműbeszerzéseknél, hogy mennyiben felelnek meg a vasúttársaságok a bankok zöld jelentéstételi elvárásainak.

A rovat további cikkei

20 éve nem látott, példátlan díjemelést hozaz ősz a magyar vasútnak

Az elmúlt 20 évben nem fordult elő, hogy évközben emelik a magyar vasúti pályáért fizetendő díjat. Versenyképes fuvardíj nélkül nincs versenyképes szolgáltatás, folytatódhat az...

Hibrid tolatómozdonyok Pekingben

A CRRC Dalian Locomotive and Rolling Stock Co. által kifejlesztett Fuxing FXN3B tolatómozdonyok első tételét a közelmúltban telepítették a kínai főváros több pályaudvarára. A mozdonyok...

Új távlatokat nyit az európai vasúti járművek üzemeltetési modelleiben a műszaki standardizáció

A Siemens és az Alstom már elindította a saját projektjeit, de az egész szektor ugrásra kész – a HUNGRAIL Vasúti Járműipari Szimpóziumán Ön is ott lehet az első sorban!