fbpx
2024. március 1. péntek

A vonatok zömét pótolni kell az 1-es vonalon.

Megjelent, hogy a START milyen rendben közlekedik hétfőtől a hegyeshalmi vonalon.

Szeptember 18-án megkezdődik Biatorbágy és Szárliget állomások között az 1-es fővonal felújítása. A 29 kilométeres szakaszt több fázisban, a tervek szerint összesen mintegy három hónap alatt kívánják felújítani. Hétfőtől még csak a bal vágányt zárják le, de éjszaka teljes vágányzár lesz. Később, a mostani elképzelések szerint október 27-től körülbelül három hétre mindkét vágány kiesik a forgalomból, azaz egyáltalán nem járhatnak vonatok itt. A harmadik fázis az elsőhöz hasonló, nappal egy vágány lesz járható, értelemszerűen a jobb vágányt zárják ki.

Az első fázisban, szeptember 18-tól október 26-ig tehevonatok, és alapvetően irányonként és óránként egy személyszállító vonat haladhat át, de bizonyos időszakokban egy második is. A teljes vágányzár idején azonban természetesen a vasúti árufuvarozás kerülőre kényszerül. Főképp a Budapest–Székesfehérvár és a Székesfehérvár–Komárom vonalon haladó útvonal pótolhatja a hegyeshalmi vonalat, de szóba jön a Budapest–Székesfehérvár–Celldömölk–Győr irány is. Mindkét esetben szükség lesz dízelmozdonyokra is, hiszen a szóban forgó vonalak között van villamosítás nélküli. Ugyancsak megoldás lehet szobi átmenettel, Szlovákia felé kilépni a kelet-nyugati teherforgalomban.

- Hirdetés -

A jogszabályok szerint az ilyen rövid határidővel elrendelt vágányzár esetén már kártérítés is megilleti a vasútvállalatokat. Kedden a MÁV és az érintett cégek között – a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület részvételével – egyeztetés zajlott, ahol részletesen érintettek számos gyakorlati kérdést. A vasútvállalatok üdvözölték az egyeztetést, és azt kérték, hogy ilyen fórum minden készülő nagyobb vágányzár előtt legyen.

Visszatérve a szeptember 18-án kezdődő időszakra, Meglehetősen bonyolult pótlási rendre kell felkészülniük az utasoknak, hiszen nagyon forgalmas pályáról van szó. A munkaterület mellett csak csökkentett sebességgel haladhatnak a vonatok, az eljutási idő így azok számára is megnő, akiknek nem kell buszra átszállniuk.

A MÁV azt ígéri az ideiglenes forgalmi rend bemutatására szánt információs oldalán, hogy

az állomások, megállóhelyek és a vonatok kijelzőin, plakátokon és hangosbemondókon, továbbá az értékesítési csatornáin keresztül is lesz tájékoztatás. Hétfőtől Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvaron, valamint a Kelenföld és Tatabánya közötti állomásokon és Győrben utastájékoztatási munkatársaink fogják tájékoztatni az érdeklődőket. Az állomásokon, megállóhelyeken irányítótáblák segítik a pótlóbuszokhoz való eljutást.

A vonatok pontos menetrendje a MÁV közlése szerint szombattól lesz elérhető.

A közlekedő vonatok

 • Óránként egy nemzetközi vonat – lehetőség szerint plusz kocsikkal megerősítve – a teljes útvonalán közlekedik a főváros és Hegyeshalom között, illetve visszafelé. Ezek nem állnak meg Kelenföld és Tatabánya között. A belföldi utasok is igénybe tudják venni, azonban az ülő- és állóhely-kapacitásuk korlátozott. A nemzetközi vonatok esetében 10-25 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani.
 • A Magyar Vasút információi szerint a cseh RegioJet Budapest–Bécs–Prága vonatai is közlekednek majd nagyjából a saját idejükben, de természetesen lassabban.
 • A reggeli csúcsidőben három vonat ugyancsak végig közlekedik a főváros felé. A Győrből a Déli pályaudvarra közlekedő, Tatabányáról eredetileg 5:34-kor továbbinduló G10-esről, a Hegyeshalomból a Keletibe közlekedő, Tatabányáról eredetileg 6:29-kor és 7:29-kor továbbinduló személyvonatokról van szó.
 • Ugyancsak a teljes útvonalán közlekedik a Keletiből Győrbe eredetileg 21:40-kor induló G10-es vonat is.

Csak részben közlekedő vonatok

 • A szombathelyi Savaria és a soproni InterCity-k, továbbá a Dráva és Mura IC-k csak Tatabányától, illetve odáig járnak. Tatabánya és Kelenföld között gyorsjáratú IC-pótlóbuszokkal kell utazni. A Dráva és Mura IC-k utasainak Szombathely állomáson másik szerelvényre kell átszállniuk.
 • A személyvonatok megosztva járnak, A Déli pályaudvar és Budaörs között félóránként közlekednek majd. Budaörs és Tatabánya között pótlóbuszokkal kell utazni. Az S10-es vonatok Szárliget és Győr között közlekednek. (A Szárliget–Győr szakaszon közlekedő vonatok és a pótlóbuszok közti átszállás Tatabányán javasolt.) Az S12-es vonatok Tatabánya és Oroszlány között járnak, módosított menetrend szerint. Tatabányáról Oroszlány felé 50, Oroszlányból 20 perccel később indulnak az alapmenetrendhez képest.

Nem kevesebb mint ötféle pótlóbusz is indul

 • Az IC-k helyett a pótlóbuszok Budapest, Etele tér és Tatabánya között óránként közlekednek, csatlakozást biztosítva az InterCity vonatokhoz. Köztes állomásokat, megállóhelyeket nem érintenek. Menetidejük várhatóan 60-70 perc lesz.
 • Budaörs és Tatabánya között minden állomást és megállóhelyet érintő buszok.
 • Éjszaka az előbbi helyett Kelenföld és Tatabánya között indul minden állomást és megállóhelyet érintő busz.
 • Budaörs és Tatabánya között csak Bicskén megálló, X10-es jelzésű buszok.
 • Budaörs és Biatorbágy közötti közvetlen, köztes megállás nélkül közlekedő buszok.

Nyitóképünkön a MÁV ábrája a vágányzárról.

Ezek is érdekelhetik

Miért drága az olcsó bérlet?

Ekés András mobilitási szakértő, a Mobilissimus ügyvezetője és a FAIRTIQ kelet-közép-európai képviselőjének írása a részletszabályozást még nem ismerve járja körül az olcsó árazásban rejlő lehetőségeket és kockázatokat, nem csak a közlekedés területéről.

Megkezdődtek az új állomási liftek építési munkálatai Tatabányán

A MÁV akadálymentesítést célzó projektjének keretében a tatabányai állomáson három új lift épül, mintegy 1 milliárd forintból.

Csökkenő pontosság: közös pont a svéd és a magyar vasútban

A skandináv országban tavaly késtek a vonatok a legtöbbet 2010 óta. Az adatokat torzítja egy egyszeri, kirívó eset. 

Kisokos a helyközi közlekedés új tarifarendszeréről

Március 1-jén lép életbe a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere.

Hároméves a MÁV-START CO2-számlálója

A MÁV-START 2021. február 17. óta működteti a CO2-számlálót. A vasúttársaság azzal a céllal indította el a kezdeményezést, hogy tudatosítsa, a közlekedési mód választásával is jelentősen csökkenthető a légkörbe kerülő károsanyag mennyisége.

2023-ban tovább romlott a magyar vonatok menetrendszerűsége

Az InterCity vonatok közül tízből négy tudott csak öt percnél kevesebb késsel célba érni, minden ötödik negyedóránál is hosszabb várakozásra kényszerült. A vasúti késések a...

Legfrissebb híreink

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Online szerkesztőségünk egy körkérdés formájában új rovattal jelentkezik: a vasúti ágazatban tevékenykedő szakembereket kérdezünk meg egy-egy aktuális témában, akik röviden véleményt nyilvánítanak arról. Elsőként a csendes vasútvonalakkal kapcsolatban kérdeztünk három szakembert.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

Az SBB további öt Girunót rendel a Stadlertől

Folyamatosan szállítja a Stadler a nagy sebességű vonatokat, amelyek a Gotthard-alagútban járnak majd. Az SBB további öt Giruno nagy sebességű vonatot vesz a Stadlertől az...

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

A rovat további cikkei

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Online szerkesztőségünk egy körkérdés formájában új rovattal jelentkezik: a vasúti ágazatban tevékenykedő szakembereket kérdezünk meg egy-egy aktuális témában, akik röviden véleményt nyilvánítanak arról. Elsőként a csendes vasútvonalakkal kapcsolatban kérdeztünk három szakembert.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.

Olcsóbb lesz az utazás Szeged és Szabadka között

Március 1-jétől a nemzetközi jegyek és a bérletek is olcsóbbak lesznek.
$('.slider').slick({ infinite: true, dots: true, arrows: false, autoplay: true, autoplaySpeed: 3000, fade: true, fadeSpeed: 1000 });