fbpx
2024. június 12. szerda

A vonatok zömét pótolni kell az 1-es vonalon.

Megjelent, hogy a START milyen rendben közlekedik hétfőtől a hegyeshalmi vonalon.

Szeptember 18-án megkezdődik Biatorbágy és Szárliget állomások között az 1-es fővonal felújítása. A 29 kilométeres szakaszt több fázisban, a tervek szerint összesen mintegy három hónap alatt kívánják felújítani. Hétfőtől még csak a bal vágányt zárják le, de éjszaka teljes vágányzár lesz. Később, a mostani elképzelések szerint október 27-től körülbelül három hétre mindkét vágány kiesik a forgalomból, azaz egyáltalán nem járhatnak vonatok itt. A harmadik fázis az elsőhöz hasonló, nappal egy vágány lesz járható, értelemszerűen a jobb vágányt zárják ki.

Az első fázisban, szeptember 18-tól október 26-ig tehevonatok, és alapvetően irányonként és óránként egy személyszállító vonat haladhat át, de bizonyos időszakokban egy második is. A teljes vágányzár idején azonban természetesen a vasúti árufuvarozás kerülőre kényszerül. Főképp a Budapest–Székesfehérvár és a Székesfehérvár–Komárom vonalon haladó útvonal pótolhatja a hegyeshalmi vonalat, de szóba jön a Budapest–Székesfehérvár–Celldömölk–Győr irány is. Mindkét esetben szükség lesz dízelmozdonyokra is, hiszen a szóban forgó vonalak között van villamosítás nélküli. Ugyancsak megoldás lehet szobi átmenettel, Szlovákia felé kilépni a kelet-nyugati teherforgalomban.

- Hirdetés -

A jogszabályok szerint az ilyen rövid határidővel elrendelt vágányzár esetén már kártérítés is megilleti a vasútvállalatokat. Kedden a MÁV és az érintett cégek között – a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület részvételével – egyeztetés zajlott, ahol részletesen érintettek számos gyakorlati kérdést. A vasútvállalatok üdvözölték az egyeztetést, és azt kérték, hogy ilyen fórum minden készülő nagyobb vágányzár előtt legyen.

Visszatérve a szeptember 18-án kezdődő időszakra, Meglehetősen bonyolult pótlási rendre kell felkészülniük az utasoknak, hiszen nagyon forgalmas pályáról van szó. A munkaterület mellett csak csökkentett sebességgel haladhatnak a vonatok, az eljutási idő így azok számára is megnő, akiknek nem kell buszra átszállniuk.

A MÁV azt ígéri az ideiglenes forgalmi rend bemutatására szánt információs oldalán, hogy

az állomások, megállóhelyek és a vonatok kijelzőin, plakátokon és hangosbemondókon, továbbá az értékesítési csatornáin keresztül is lesz tájékoztatás. Hétfőtől Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvaron, valamint a Kelenföld és Tatabánya közötti állomásokon és Győrben utastájékoztatási munkatársaink fogják tájékoztatni az érdeklődőket. Az állomásokon, megállóhelyeken irányítótáblák segítik a pótlóbuszokhoz való eljutást.

A vonatok pontos menetrendje a MÁV közlése szerint szombattól lesz elérhető.

A közlekedő vonatok

 • Óránként egy nemzetközi vonat – lehetőség szerint plusz kocsikkal megerősítve – a teljes útvonalán közlekedik a főváros és Hegyeshalom között, illetve visszafelé. Ezek nem állnak meg Kelenföld és Tatabánya között. A belföldi utasok is igénybe tudják venni, azonban az ülő- és állóhely-kapacitásuk korlátozott. A nemzetközi vonatok esetében 10-25 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani.
 • A Magyar Vasút információi szerint a cseh RegioJet Budapest–Bécs–Prága vonatai is közlekednek majd nagyjából a saját idejükben, de természetesen lassabban.
 • A reggeli csúcsidőben három vonat ugyancsak végig közlekedik a főváros felé. A Győrből a Déli pályaudvarra közlekedő, Tatabányáról eredetileg 5:34-kor továbbinduló G10-esről, a Hegyeshalomból a Keletibe közlekedő, Tatabányáról eredetileg 6:29-kor és 7:29-kor továbbinduló személyvonatokról van szó.
 • Ugyancsak a teljes útvonalán közlekedik a Keletiből Győrbe eredetileg 21:40-kor induló G10-es vonat is.

Csak részben közlekedő vonatok

 • A szombathelyi Savaria és a soproni InterCity-k, továbbá a Dráva és Mura IC-k csak Tatabányától, illetve odáig járnak. Tatabánya és Kelenföld között gyorsjáratú IC-pótlóbuszokkal kell utazni. A Dráva és Mura IC-k utasainak Szombathely állomáson másik szerelvényre kell átszállniuk.
 • A személyvonatok megosztva járnak, A Déli pályaudvar és Budaörs között félóránként közlekednek majd. Budaörs és Tatabánya között pótlóbuszokkal kell utazni. Az S10-es vonatok Szárliget és Győr között közlekednek. (A Szárliget–Győr szakaszon közlekedő vonatok és a pótlóbuszok közti átszállás Tatabányán javasolt.) Az S12-es vonatok Tatabánya és Oroszlány között járnak, módosított menetrend szerint. Tatabányáról Oroszlány felé 50, Oroszlányból 20 perccel később indulnak az alapmenetrendhez képest.

Nem kevesebb mint ötféle pótlóbusz is indul

 • Az IC-k helyett a pótlóbuszok Budapest, Etele tér és Tatabánya között óránként közlekednek, csatlakozást biztosítva az InterCity vonatokhoz. Köztes állomásokat, megállóhelyeket nem érintenek. Menetidejük várhatóan 60-70 perc lesz.
 • Budaörs és Tatabánya között minden állomást és megállóhelyet érintő buszok.
 • Éjszaka az előbbi helyett Kelenföld és Tatabánya között indul minden állomást és megállóhelyet érintő busz.
 • Budaörs és Tatabánya között csak Bicskén megálló, X10-es jelzésű buszok.
 • Budaörs és Biatorbágy közötti közvetlen, köztes megállás nélkül közlekedő buszok.

Nyitóképünkön a MÁV ábrája a vágányzárról.

Ezek is érdekelhetik

15 dízelmozdony érkezhet a MÁV-START és a MÁV Rail Tours flottájába

A vasúttársaság a német Henschel által gyártott 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezi egy svéd lízingcégtől.

“All-In” az új hajtástechnológiákra – vagy az adottságokhoz igazodó, fokozatos fejlődés

A dekarbonizációs célok melletti feltétlen elköteleződés nem, az ahhoz vezető út azonban már megosztotta a HUNGRAIL I. Vasúti Járműipari Szimpóziumának felszólalóit a vasúti járműipar...

20 éve nem látott, példátlan díjemelést hozaz ősz a magyar vasútnak

Az elmúlt 20 évben nem fordult elő, hogy évközben emelik a magyar vasúti pályáért fizetendő díjat. Versenyképes fuvardíj nélkül nincs versenyképes szolgáltatás, folytatódhat az...

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Kamionnal ütközött a tehervonat

Baleset miatt késtek a vonatok a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, illetve a Hidasnémeti és a Budapest-Eger vonalon - közölte a Mávinform kedd délelőtt. A balesetben tehervonat kamionnal ütközött...

Összeolvad a MÁV és a VOLÁN telefonos ügyfélszolgálata

2024. május 1-től két területen is szintet lép a MÁV-START és a Volánbusz integrációja: a telefonos utas-tájékoztatás egységesítésének, a jegyváltási lehetőségek bővítésének előnyeit is...

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.

Rónai: elképesztő, ami at RNE elért 20 év alatt

A RailNetEurope nemzetközi ernyőszervezet 20. születésnapja alkalmából készített a szervezet interjút Rónai Péter alelnökkel.

A rovat további cikkei

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.