fbpx
2024. március 5. kedd

Felújították a veszprémi felvételi épületet

Kutyabarát állomás készült itatóval, csipolvasóval, futtatóval.

Idén Veszprém és a régió ad otthont az Európa Kulturális Fővárosa programnak, számos rendezvény várja az idelátogatókat. Ehhez kapcsolódva újult meg a vasútállomás is. A felújítás februárban kezdődött, az állomásépületet tatarozták kívül, belül, és ugyancsak korszerűsítették a csatlakozó utasforgalmi területeket. Az első ütem július közepén fejeződött be, azóta használhatják az utasok a megújult utascsarnokot. A kivitelezés második, befejező üteme most zárult le, a teljes állomási környezet megújult – derült ki a MÁV közleményéből.

Rendbehozták a vasútállomás utasforgalmi területeit: az épület külső homlokzatát, a peron felőli területeit, a középperon utasváróit és peronbútorait. Az épület új térkővel burkolt, széles járdafelületen keresztül közelíthető meg, az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi könnyebbé. A megújult aluljáró lejárata mellett, a középső peronon két fedett utasbeállót is telepítettek.

Az utascsarnok mind a város, mind pedig a peron felőli oldala akadálymentesen elérhető, az utasvárót új burkolat, álmennyezet és világítás teszi hangulatosabbá,

- Hirdetés -

innen megközelíthető az akadálymentes, valamint női és férfimosdó is.

Megújultak a statikus utastájékoztató elemek is, a váróteremben új digitális monitor működik. Az épületben étel- és italautomatát, az állomás előtérben, valamint a középső utasperonon új utcabútorokat helyeztek el. A felvételi épület új peron- és előtetőt is kapott.

A nyugati oldalon létrejött egy fedett, ún. „nyári váró”, amit szintén dinamikus utastájékoztatási rendszerrel, továbbá jegykiadó automatákkal, padokkal és biciklitámaszokkal szereltek fel.

Az állomásépület és a P+R parkoló között új járdakapcsolat létesült.

Veszprémben valósult meg elsőként az „állatbarát állomás” mintaprojektje is. Kutyás itatóval felszerelt ivókutat raktak ki, valamint a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal az utasok számára elérhető helyszínen kutyacsip-leolvasót is telepítettek. Ezen felül egy kutyafuttatót is kialakítottak az állomással szembeni területen.

Veszprém vasútállomás felújítása 1,204 milliárd forintból készült el. Ebből 750 millió forint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásból jött, 454 millió forint a MÁV saját forrása. A kivitelezést a MÁV FKG végezte, a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. közreműködésével.

A Volánbusz 71 millió forint saját forrásból újította fel az autóbuszvezetők pihenőépületét, valamint kisebb tereprendezési és parkosítási munkákat hajtott végre az autóbusz-állomás területén.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt összesen további közel 450 millió forintot fordított arra, hogy ingatlanvásárlással, bontással és részleges felújítással egy rendezett környezetet biztosítson a városba érkezők számára. A Jutasi út 30. és 32-es szám alatti épületeket lebontották, helyükön letisztult zöldfelület, valamint kutya- és utasváró épült.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedő funkciója az évekig kihasználatlanul álló MÁV Munkásszálló épületébe került, ahol az épület részleges felújítását, valamint a zöldterület rendezését követően a megújult épületszárny közvetlenül tud kapcsolódni a szeretetszolgálat által üzemeltetett Hajléktalanok Otthonához és egyéb intézményeihez.

A kulturális főváros projekthez köthető a V-Bike elektromos közbringarendszer új dokkolóállomása is.

A vasútállomás komplex fejlesztéséhez kapcsolódva, az önkormányzat jelenleg is dolgozik az állomás megközelítését biztosító út- és járdaburkolat teljes, valamint a lámpás csomópontot részleges megújításán, a várható befejezési határidő 2023 november vége.

Nyitóképünk a MÁV-tól származik.

Ezek is érdekelhetik

Miért drága az olcsó bérlet?

Ekés András mobilitási szakértő, a Mobilissimus ügyvezetője és a FAIRTIQ kelet-közép-európai képviselőjének írása a részletszabályozást még nem ismerve járja körül az olcsó árazásban rejlő lehetőségeket és kockázatokat, nem csak a közlekedés területéről.

Megkezdődtek az új állomási liftek építési munkálatai Tatabányán

A MÁV akadálymentesítést célzó projektjének keretében a tatabányai állomáson három új lift épül, mintegy 1 milliárd forintból.

Csökkenő pontosság: közös pont a svéd és a magyar vasútban

A skandináv országban tavaly késtek a vonatok a legtöbbet 2010 óta. Az adatokat torzítja egy egyszeri, kirívó eset. 

Kisokos a helyközi közlekedés új tarifarendszeréről

Március 1-jén lép életbe a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere.

Digitális, okos, kényelmes

Az okosjegy, a prémiumszolgáltatás és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt a MÁV-START-nál. A MÁV-START belföldi és nemzetközi vonatait tavaly rekordszámú, mintegy 181 millió utazáshoz...

Letörte a sorompót, majd megállt a vonat útjában

Szaporodnak az útátjáróban a balesetek, és általában nem a vasút a hibás. A MÁV ismételten felhívja a közúton közlekedők figyelmét arra, hogy a vasúti átjárókban...

Legfrissebb híreink

Elindult a Magyar Vasút Podcast csatorna!

Beszélgetőpartnereink:
Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt. vezérigazgató, VOLÁNBUSZ Zrt.
Dr. Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Hegyi Zsolt szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes ,VOLÁNBUSZ Zrt.

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

Az SBB további öt Girunót rendel a Stadlertől

Folyamatosan szállítja a Stadler a nagy sebességű vonatokat, amelyek a Gotthard-alagútban járnak majd. Az SBB további öt Giruno nagy sebességű vonatot vesz a Stadlertől az...

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

A rovat további cikkei

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.
$('.slider').slick({ infinite: true, dots: true, arrows: false, autoplay: true, autoplaySpeed: 3000, fade: true, fadeSpeed: 1000 });