fbpx
2024. május 21. kedd

Tűzveszélyesek az e-autók a tengeri fuvarozásban

Újabb hajótűz ütött ki az akkumulátoros járművek miatt. A magas biztosítási díjak vasútra terelhetik az elektromosautó-szállítmányok egy részét.

Tűz ütött ki egy teherhajón a holland partoknál a napokban, fedélzetén csaknem 3000 járművel – közölte a parti őrség. A tűz oka ismeretlen, de korábban mondta azt közölték a Reuters kérdésére, hogy egy elektromos autó közelében keletkezett. A hajón lévő 2857 járműből 25 elektromos volt.

A tengeri biztonsági előírásokat szabályozó Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a jövő évben az elektromos járműveket szállító hajókra vonatkozó új intézkedések értékelését tervezi, tekintettel az egyre nagyobb számú tüzekre.

- Hirdetés -

Legutóbb akkor került a figyelem középpontjába a téma, amikor az Atlanti-óceán közepén kigyulladt a Felicity Ace, amely körülbelül 4000 járművet szállított, köztük számos nagy értékű Porschét, Audit és Bentley-t, közülük többet elektromos lítium-ion akkumulátorral. A globális hajózási társaságok akkor is azt vizsgálták, hogyan lehetne növelni a rakományszállítás biztonságát, mivel a konténerek belsejében vagy a tengeren autókban kitörő tüzek kockázata nő – írta meg a Reuters.

2022-es biztonsági és szállítási áttekintésében az Allianz Global Corporate & Specialty nagy biztosító elemzése kimutatta, hogy az elmúlt öt évben több mint 70 tüzet jelent meg csak konténerhajók fedélzetén, és egyre nagyobb kockázatokkal kell szembenézni az akkumulátorral elektromos járműveket szállító autószállítóknak.

A hajótüzek egyben lehetőséget adnak a vasúti szállításnak. Az elektromos autók valószínűleg hamarosan az eurázsiai vasúti teherszállítás főszereplőivé válhatnak – értesült a Railfreight.com. A kínai kereskedelmi minisztérium egy éve új stratégiát mutatott be, amely lehetővé teszi az elektromos járműveknek au Új Selyemút vonatain történő szállítását, miután 2022 első hét hónapjában 90 százalékkal nőtt ezeknek a járműveknek az exportja Európába.

Borítókép: Unsplash.com

Ezek is érdekelhetik

Kiemelten tűzveszélyes az akkumulátoros járművek szállítása

A holland partoknál kiégett "Fremantle Highway" autószállító épen maradt e-autó-rakományának tovább szállítása is aggályos.

Legfrissebb híreink

Új távlatokat nyit az európai vasúti járművek üzemeltetési modelleiben a műszaki standardizáció

A Siemens és az Alstom már elindította a saját projektjeit, de az egész szektor ugrásra kész – a HUNGRAIL Vasúti Járműipari Szimpóziumán Ön is ott lehet az első sorban!

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Tovább gyorsulnak a vonatok és a vasúti beruházások Kínában

A kínai Guiyang -Guangzhou gyorsvasút 250 kilométer/óráról 300-ra emeli üzemi sebességét. A China Railway országosan 432 milliárd jüant (59,2 milliárd dollárt) fektetett be 2023 első nyolc hónapjában vasútfejlesztésbe, ami 7,2 százalékkal több, mint tavaly.

A vasút valódi nyelve a jelzések rendszere

Továbbra is zajlik az EU és a vasúti szakmai szövetségek között a mozdonyvezetők nyelvtudását előíró szabályozás körüli egyeztetés. Az ALLRAIL és az ERFA szakmai szövetségek konszenzusos javaslatokat terjesztettek elő a közelmúltban. A HUNGRAIL azonban továbbra sem látja megvalósíthatónak, hogy a hazai mozdonyvezetőket B1 szintű angol nyelvtudással lássák el. 

Az idei és a jövő évi juttatásokról tárgyaltak a közlekedési vállalatok és a szakszervezetek

A béremelésről tárgyaltak a MÁV-VOLÁN-csoport és a szakminisztérium képviselői az érdekképviseletekkel.

A rovat további cikkei

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....