fbpx
2024. július 23. kedd
spot_img

Borús az ég Európa gazdasága felett

A világkereskedelmi adatok júliusban ismét romlottak az előző hónaphoz képest, és Európa export-import mutatói is hasonló mértékben csökkentek.

A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) most közzétett adatai szerint a világkereskedelemre vonatkozó Kieli Kereskedelmi Mutató júliusban 1,6 százalékos mínuszt mutat az előző, júniusi hónaphoz képest (ár- és szezonális hatásoktól megtisztítva). Németország esetében a mutató értékei mind az export (-0,4 százalék), mind az import (-1,2 százalék) tekintetében mínuszban vannak – tette közzé a DVZ.de.

Ugyanez még inkább érvényes az EU exportjára (-1,6 százalék) és importjára (-1,5 százalék).

– A gazdasági borúlátás szilárdan uralja Európát, a gazdaságilag legerősebb országokban, Németországban és Franciaországban az elmúlt tíz évben csak a 2020-as járványos évben volt rosszabb a hangulat a vállalatoknál, és ez most a kereskedelmi adatokban is érezhető – mondta Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator vezetője.

- Hirdetés -

A Panama-csatornában az alacsony vízállás miatti korlátozások, valamint a Fremantle Highway nevű autószállító hajó balesetének a hatását még nem lehet kimutatni. Az IfW mindazonáltal a világ óceánjain tapasztalható enyhe visszaesést állapított meg, amelynek oka azonban inkább a gyenge kereskedelmi adatokban keresendő. A jelentés szerint

a szállított szabványos konténerek mennyisége mintegy 13,7 millióra csökkent, ami egy százalékkal marad el a májusi átmeneti csúcsértéktől, és immár 4 százalékkal a 2022 tavaszán elért történelmi csúcstól.

A konténerhajózás zsúfoltsága júliusban is enyhén csökkent. A Vörös-tengeren – az Európa és Ázsia közötti legfontosabb tengeri kereskedelmi útvonalon – szállított áruk mennyisége mintegy 50 000 szabványos konténerrel csökkent, és mintegy 13 százalékkal a ténylegesen várható érték alatt. Ezt az utóbbi számot a 2017 és 2019 közötti időszak átlagából számították ki, 2020-ra és 2021-re skálázva, a múltbeli növekedési ütemek felhasználásával.

Borítókép: Lemegy a nap a hamburgi kikötő felett (Pexels.com)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Tovább gyorsulnak a vonatok és a vasúti beruházások Kínában

A kínai Guiyang -Guangzhou gyorsvasút 250 kilométer/óráról 300-ra emeli üzemi sebességét. A China Railway országosan 432 milliárd jüant (59,2 milliárd dollárt) fektetett be 2023 első nyolc hónapjában vasútfejlesztésbe, ami 7,2 százalékkal több, mint tavaly.

A vasút valódi nyelve a jelzések rendszere

Továbbra is zajlik az EU és a vasúti szakmai szövetségek között a mozdonyvezetők nyelvtudását előíró szabályozás körüli egyeztetés. Az ALLRAIL és az ERFA szakmai szövetségek konszenzusos javaslatokat terjesztettek elő a közelmúltban. A HUNGRAIL azonban továbbra sem látja megvalósíthatónak, hogy a hazai mozdonyvezetőket B1 szintű angol nyelvtudással lássák el. 

Az idei és a jövő évi juttatásokról tárgyaltak a közlekedési vállalatok és a szakszervezetek

A béremelésről tárgyaltak a MÁV-VOLÁN-csoport és a szakminisztérium képviselői az érdekképviseletekkel.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.