fbpx
2024. július 20. szombat
spot_img

Zöld kötvényekkel gyorsul az európai vasút

Eurómilliárdokhoz jutnak az európai vasutak a szén-dioxid-kibocsájtást csökkentő projektjeikkel. A nemzetközi pénzintézetek is nyitottak a vasúti beruházások finanszírozására, ha azok igazolhatóan csökkentik a környezetterhelést.

A francia államvasút, az SNCF 2023. június 30-ig már 9,9 milliárd eurónyi új forrást tudott fejlesztéseihez zöld kötények segítségével bevonni. Magyarországon még nem igazán fedezték fel ezt a finanszírozási formát, különösen nem a vasút területén, pedig itthon is ismert, és elérhető a szükséges szaktudás.

A zöld kötvényeket kibocsájtó vállalatok azt biztosítják, hogy olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyeknek közvetlenül vagy közvetve környezetvédelmi vagy éghajlatvédelmi előnyt érnek el. Ennek leggyakoribb formája, hogy szén-dioxid- vagy üvegházhatásúgázkibocsájtás-csökkentést érnek el. Márpedig a vasúton elég sok ilyen lehetőség van: a dízel járművek villamosra, vagy akkumulátorosra cserélése, vasútvonalak villamosítása, energiahatékonysági programok, de az új vasútvonalak építése is ilyen, ahogy a közúti áruforgalom vasútra terelése is.

- Hirdetés -

A zöld kötvények kapcsán korábban felmerült a zöldre festés (greenwashing) vádja, de mivel az Európai Bizottság sokkal konkrétabb és egységesebb szabályokat alkotott, ez sokkal jobb helyzetbe hozta a valós ühg-kibocsájtás-csökkentést felmutatni képes projekteket – amiben a vasút kifejezetten jó esélyekkel indul.

Az európai vasutak lehetőségeit az is segíti, hogy az európai intézmények, így az Európai Befektetési Bank (EIB) is előszeretettel vásárol tőlük zöld kötvényeket. Az EIB decemberben például az olasz vasút (FS) 500 millió eurós, 190 milliárd forintos kötvénycsomagját jegyezte le, amiből 102 új villamos motorvonatot tudnak vásárolni. Ezzel a koros járműveket cserélve tudnak energiahatékonyságot növelni. Az elaggott magyar vasúti járműflotta cseréje is megfelelhetne ennek a kritériumnak.

Az EIB 2015 óta már 1,6 milliárd eurónyi FS-kötvényt vásárolt, amiből 1 milliárd eurónyi volt zöld kötvény.

Az ilyen projektekhez az is fontos, hogy a vasútvállalatok az új beszerzés mellett jobban figyeljenek a fenntarthatóságnál: az FS új vonatainál például az is szempont volt a beszerzésnél, hogyan fogják őket élettartamuk végén hasznosítani, 95 százalékos újrahasznosítási arányt fognak tudni elérni.

Az EIB még 2007-ben a világon elsőként indította el zöldkötvény-programját Climate Awareness Bond (CWA) néven. Mára összesen 7 milliárd eurónyi beruházást valósítottak meg, amihez 5,5 milliárd eurónyi kötvényt vásároltak – de Magyarországról még egyetlen eurónyit sem. Csak Szlovákia és Portugália maradt ki ebből a forrásból a többi uniós tag közül.

A projektek 71 százalékát a zöld energiaforrások, főleg nap- és szélerőmű projektek tették ki. A közlekedési projektek 11 százalékkal a második helyen állnak – ezek felét vasúti beruházások adták.

Térségünkből Csehország, Lengyelország kifejezetten jól tudta használni ezen forrásokat a környezetbarát projektek finanszírozására.

Az EIB azonban nemcsak az egyetlen forrás, és mivel a bankoknak is fontos, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően egyre több zöld kötvényt jegyezzenek, egyre több fenntartható projektet finanszírozzanak, jobb feltételekkel juthatnak finanszírozáshoz azon vállalatok, amelyek az ehhez szükséges dokumentációt is el tudják készíteni a környezetet kímélő projektjeikhez.

Az MNB is kibocsájtott egy részletes zöldkötvény-kibocsájtási útmutatót, amiben ugyan a vasút nem, de a tiszta közlekedés szerepel. A Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) adatai szerint a magyarországi, vállalati kibocsátású zöld kötvények a teljes globális állomány alig 0,21 százalékát tette ki, összesen 25 kötvénykibocsátás történt eddig, de közlekedési még nem.

Címlapkép: Unsplash

Ezek is érdekelhetik

A közös nagy sebességű hálózatot közösen kell finanszírozni

A MÁV vezérigazgatója, Pafféri Zoltán is részt vett az Európai Parlament konferenciáján. A nagy sebességű vasúti hálózatok (NSV) már több évtizede épülnek, és az olyan...

A teherszállítás automatizációja: ilyen a jövő digitális tehervonata

Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szolgáló Green Deal programjában nagy hangsúlyt helyez a vasúti közlekedés térnyerésére. Az árufuvarozás tekintetében a vasúti teherszállítás jelenti messze a leginkább környezetbarát módot, ezért célul tűzték ki, hogy 2030-ra a jelenlegi 18-ról 30 százalékosra növeljék a részarányát.

Kevesebb forrásból jobb minőség Szlovákiában

A szlovák és a magyar vasúti közszolgáltatás és a pályahálózat finanszírozásának összehasonlítása azt mutatja, hogy a karbantartásra és üzemeltetésre többet fordítva olcsóbban és jobb minőségben üzemeltetik északi szomszédunk vasúti hálózatát.

Az energiaárak feszítik a vasút költségvetését

Sikerrel végezte az elmúlt év feladatait a MÁV-START, de az idén is folyamatosan egyeztet a minisztériumokkal, hogy biztosított legyen a közlekedés finanszírozása a vállalat költségvetésében.

Távolsági vonatokat finanszíroz az EBB

Több mint 314 milliárd európai hitel érkezik Magyarországra többek között távolsági vonatok és autóbuszok vásárlására, valamint infrastruktúra fejlesztésre.

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Kiemelkedőek Budapest nemzetközi vasúti kapcsolatai az európai nagyvárosok között

Csupán hat városból lehet több európai nagyvárosba közvetlen vasúti járattal eljutni, mint a magyar fővárosból.

Tovább csökken az áruszállítás teljesítménye, a vasút a nemzetközi fuvarokra épít

A vasút stagnálással nyitotta a 2024-es első negyedévet, míg a közúti fuvarozás gyors növekedéssel dolgozta le a tavalyi mélyrepülését.

Európa a közúti áruszállítás felé mozdult el, nem működik a brüsszeli közlekedéspolitika

Nem tud megállnia  a kontinensen a vasúti áruszállítás részarányának csökkenése.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.