fbpx
2024. június 12. szerda

Tisztább, károsanyagkibocsátás-mentes közlekedés: a Siemens Mobility Mireo Plus H hidrogénvonata

Az Európai Unió célja, hogy a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást 2050-ig kilencven százalékkal csökkentse. Dr. Ludvig Lászlót, a Siemens Mobility Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

HMV: – A zöld célok megvalósításához hogyan tud hozzájárulni megoldásaival a Siemens Mobility?
Ludvig László: – A Siemens Mobility támogatja a kibocsátásmentes személy- és teherszállítást. Technológiai vezető szerepünk van a vasúti ágazaton belül, digitális, energiahatékony termékeket és alternatív hajtásrendszereket szállítunk. Csak hogy néhány példát említsek a kínálatunkból: a vasút-automatizálás terén az általunk szállított felhőalapú digitális biztosítóberendezések és automatikus járművezérlés alkalmazásával több vonatot tud az üzemeltető közlekedtetni ugyanazon a szakaszon, fenntarthatóbb, pontosabb és kiemelkedően megbízható szolgáltatást nyújtva az utazóközönség, illetve ügyfelei számára. A digitális vasúti karbantartó és üzemeltetési rendszereinknek köszönhető százszázalékos rendelkezésre állás és a flotta preventív karbantartása is segít a kibocsátás csökkentésében. Mobility as a Service (MaaS) megoldásaink összekapcsolják az elővárosi közösségi közlekedést és az új közlekedési szolgáltatásokat, utazást segítő applikációkat, ezzel is egy fenntarthatóbb mobilitási ökoszisztémát teremtve. A gördülőállományunkat illetően kiemelném a Mireo regionális és ingavonatainkat, amelyek huszonöt százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a korábbi modellekhez képest, és akkumulátoros (Mireo Plus B) és hidrogénüzemű (Mireo Plus H) hajtással is elérhetőek.

HMV: – Hány Mireo Plus H vonat került már forgalomba?
Ludvig László: – A H2goesRail támogatási projekt keretében most helyezzük üzembe, és engedélyeztetjük első Mireo Plus H hidrogénüzemű vonatunkat. Az első, 2022 szeptemberi sikeres próbautat 2023-ban továbbiak követik a Deutsche Bahn együttműködésével, majd 2024 elején a Tübingen-Pforzheim vonalszakaszon kerül sor a vonat rendes utasforgalmi üzemére. A H2goesRail projekttel párhuzamosan 2024 elején egy további Mireo Plus H vonat is forgalomba áll a bajorországi regionális vasútnál. Emellett 2022 elején a világ egyik első hidrogén-motorvonatokra kiírt nyilvános pályázatán a Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) a Siemens Mobilityt bízta meg, hogy hét, kétkocsis Mireo Plus H vonatot szállítson a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régióba. A flotta szállítására 2024 szeptemberétől kerül sor, és 2024 decemberétől áll forgalomba a Heidekrautbahn hálózatán.

- Hirdetés -

HMV: – Miben látja a hidrogénvonat legfőbb előnyét?
Ludvig László: – Az új Mireo Plus H egy modern járműcsaládon alapul: A Siemens Mobility a „Mireo R” elektromos motorvonatot vette alapul, és alakította át hidrogénes hajtásúra úgy, hogy megtartotta annak pozitív tulajdonságait, mint például a könnyű szerkezetét, a nagy hatékonyságú komponenseket, a kiemelkedő energiatakarékosságot, alacsony élettartamköltségeket. Az új generációs üzemanyagcellát, amely a kategóriájában a legjobbnak számít, a Ballard vállalat fejlesztette. A legújabb generációjú hidrogén meghajtású vontatási rendszer a hozzá tartozó lítium-titanát akkumulátorral kiemelkedően magas, 1,7 MW vontatási teljesítményt, 1,1 m/s2 gyorsulást és akár 160 km/óra végsebességet tesz lehetővé.

HMV: – Hogyan látja a közlekedés jövőjét?
Ludvig László: – Az utasigény a következő harminc évben megháromszorozódik: 44-ről 122 milliárd utaskilométerre, miközben a közlekedés által kibocsátott károsanyag mennyiségét kilencven százalékkal kell csökkenteni 2050-ig. Ez csak fenntartható, környezetbarát vasúttal lehetséges. A vasútnak még okosabbá, digitálisabbá és összefonódóbbá kell válnia. A Siemens létrehozta az Xcelerator programot, amelynek keretében új digitális vasúti ökoszisztémát építünk a vonatok, az infrastruktúra, az üzemeltetők, az utasok és külső partnerek számára, s ez jelenti majd a vonzó és hatékony helyi közösségi közlekedés központi elemét. Ehhez a hardvereket és a szoftvereket nyílt interfészeken keresztül átfogó hálózatba kell kötni egymással. Ez a kezdeményezésünk egyedülálló az ágazaton belül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Bővült a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. tolatómozdony-flottája

Erősítés érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe: a MÁV-REC Kft. új mozdonya a „last mile” szolgáltatásának fejlesztésében kap főszerepet.

A rovat további cikkei

15 dízelmozdony érkezhet a MÁV-START és a MÁV Rail Tours flottájába

A vasúttársaság a német Henschel által gyártott 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezi egy svéd lízingcégtől.

Tehetséggondozásról és innovációs projektek indításáról kötött stratégiai együttműködési megállapodást az Alstom és a Miskolci Egyetem

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális piacvezető vállalata, és a Miskolci Egyetem.

Új mozdonnyal bővül a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. vontatójármű parkja

A MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. saját beruházással ismét egy új, 742-es típusú vontatójárművet állít munkába.