fbpx
2024. május 21. kedd

Oxygène szerelvények Spanyolországból Párizsba

A SNCF Párizst Toulouse-val és Clermont-Ferrand-nal összekötő járataira szánt, CAF-alapú motorvonatok közül az elsőt leszállították, sőt már Csehországi Velimben tartózkodik, és zajlik a teszt.

A vonatokat a francia nemzeti vasúttársaság 2019 októberében rendelte meg. Az első, 28 szerelvényből álló tételt 700 millió eurós szerződés keretében szállítják, és az SNFC-nek lehetősége van további 75 darab megrendelésére.

Az eredetileg Confort 200 márkanevű, de mostanra Oxygène néven ismert 10 kocsis, nem billenő motorvonatokat a Corail mozdonyvontatású szerelvények helyettesítésére fogják használni a Párizs, Clermont-Ferrand és Toulouse városok közötti útvonalakon. Más, intercity és távolsági regionális járatokhoz hasonlóan, mint például az Alstom Coradia Liner és a Bombardier Regio 2N, a CAF vonatok is csuklósak. A két áramrendszerű járművek 25 kV 50 Hz-es és 1,5 kV egyenárammal villamosított útvonalakon akár 200 km/h sebességgel is közlekedhetnek. Üzembe helyezésük 2025-ben várható.

- Hirdetés -

A korábbi tervek szerint az első hét szerelvényt Spanyolországban építik. A fennmaradó 21 darabot várhatóan a CAF kelet-franciaországi reichshoffeni gyárában szerelik össze, ahol a termelés szeptemberben kezdődik és 2026 végéig tart. 

Mint korábban lapunk is megírta, hazánkban is előkészítés alatt áll motorvonat beszerzés. egindult az előzetes piaci konzultáció, a 80 jármű keretszerződését 2024. elejéig köthetik meg. A vasúttársaság nyílt közbeszerzési eljárással 80 motorvonat beszerzésére irányuló keretmegállapodás megkötését tervezi – adta hírül a MÁV Facebook-oldalán. Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója, a magyarországi járműgyártás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Vasút Club rendezvényén is beszélt erről a vásárlásról, azt is megemlítve, hogy az elővárosi, regionális kivitelű szerelvények részben a jól ismert Flirtökhöz hasonló, kétszáz ülőhely körüli kapacitásúak, részben körülbelül háromszáz ülésesek lennének. Mosóczi László akkor megemlítette, hogy a távolabbi tervekben összesen 15 olyan regionális kivitelű motorvonat beszerzése is benne van, amely átmehet a határokon, tehát kompatibilis az osztrák, szlovák, szlovén, szerb áram- és felsővezetéki rendszerekkel.

Borítókép: Railwaygazette.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Új távlatokat nyit az európai vasúti járművek üzemeltetési modelleiben a műszaki standardizáció

A Siemens és az Alstom már elindította a saját projektjeit, de az egész szektor ugrásra kész – a HUNGRAIL Vasúti Járműipari Szimpóziumán Ön is ott lehet az első sorban!

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Rónai: elképesztő, ami at RNE elért 20 év alatt

A RailNetEurope nemzetközi ernyőszervezet 20. születésnapja alkalmából készített a szervezet interjút Rónai Péter alelnökkel.

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

Az SBB további öt Girunót rendel a Stadlertől

Folyamatosan szállítja a Stadler a nagy sebességű vonatokat, amelyek a Gotthard-alagútban járnak majd. Az SBB további öt Giruno nagy sebességű vonatot vesz a Stadlertől az...

A rovat további cikkei

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....

Last Mile mozdonyok az Alstomtól

Új, 20 darabból álló, “Last Mile” tolatómodullal felszerelt mozdonyból álló flotta gördült ki az Alstom-gyárból.