fbpx
2024. július 20. szombat
spot_img

Mozdonyvezető nélkül: bemutatja a DB, a Siemens és a Bosch

Az „Automated Train” kutatás-fejlesztési projektben teljesen automatizált vasúti manővereket tesztelnek az együttműködő partnerek.

A Digital Rail Germany kezdeményezés (Digitale Schiene Deutschland) részeként a Deutsche Bahn (DB) a Siemens Mobility-vel, a Bosch-al és más partnerekkel együtt mozdítja elő a jövő digitális vasútját. Az AutomatedTrain kutatás-fejlesztési projekt keretében a partnerek az elkövetkező három évben teljesen automatizált vonatszolgáltatások tesztelésével töltik. Az érzékelő technológia célja, hogy a járművek felismerjék környezetüket, és önállóan reagáljanak az akadályokra.

2026-ra a Siemens Mobility egy vonat prototípusát, valamint egy S-Bahn vonatot Stuttgartban intelligens érzékelőkkel szerel fel.

A Siemens Mobility Mireo Smart vonata önállóan, mozdonyvezető nélkül közlekedik a depótól az első állomásig. A jármű akadály esetén automatikusan fékezni fog. Ezenkívül tesztelni fogják a vonat teljesen automatizált csatlakoztatását és lekapcsolását. A második vonat adatokat gyűjt az akadályok észleléséhez. 

- Hirdetés -

A Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium 42,6 millió euróval támogatja a projektet. Andre Rodenbeck, a Siemens Mobility vasúti infrastruktúrájának vezérigazgatója kijelentette, Németországban először tesztelnek teljesen automatizált, vezető nélküli ETCS-alapú műveleteket a regionális forgalomban. Az egyik Mireo Smart regionális vonatot a legújabb GoA4 technológiával szerelik fel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy folytathassák kutatás-fejlesztési tevékenységüket a vezető nélküli vonatok és az akadályok észlelése terén. 

Borítókép: Siemens Mireo (Fotó: Siemens)

Ezek is érdekelhetik

Új CEO, Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. élén

Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. új CEO-ja. Verner Attila CFO-val közösen digitalizációs megoldások és innovatív technológiák megvalósításával dolgoznak a fenntartható hazai közlekedés átalakításáért,...

A Siemens Mobility lízingcéget alapít

A Siemens rugalmas bérleti modellt ígér regionális vonatokra, amelyek bérlése ugyanolyan egyszerű lesz mint autót bérelni.

Ludvig László a Magyar Vagon vezérigazgatója

A szakember tavalyig a Siemens Mobility Kft. ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett. Ludvig László maga jelentette be a váltást a közösségi média felületein: A Siemensnél eltöltött közel 20...

A Siemens megveszi a MIREL gyártóját

A szlovák HMN sro megvételével a német cég kiegészített közép-európai portfólióját. A Siemens Mobility befejezte a HMH sro, szlovákiai székhelyű technológiai vállalat felvásárlását. Ennek a...

Normál pályán tesztelték a hidrogénes Mireót

Sikeresen tesztelték a Siemens Mobility Mireo Plus H hidrogénüzemű vonatát Bajorországban. A járműre most 30 hónapos utasforgalmi teszt vár.

Sikeres a Siemens Mobility ösztöndíjprogramja

A 2023-24-es tanévben is folytatódik a Siemens Mobility Kft. ösztöndíjprogramja, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Karlsruhei Egyetem Technológiai Intézetének (KIT) kettős diploma képzésén részt vevő hallgatókat támogatja.​

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Figyelmeztetnek a vasúti szervezetek a DAC-kal kapcsolatban

A tervezés és koordináció fontosságát hangsúlyozták, legyen szó a DAC migrációs stratégiáról, karbantartási ütemezésről vagy infrastrukturális munkafolyamatokról.

A CER hétvégi csúcstalálkozóján Budapesti Nyilatkozatot fogadtak el

Az esemény kiemelt témájaként a vasútfinanszírozás kritikus kérdéseit vitatták meg a résztvevők.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.