fbpx
2024. március 1. péntek

Lantos Csaba miniszterrel egyeztetett a Hungrail elnöke

Dr. Mosóczi László az energiaügyi tárca vezetőjével az egyeskocsi-támogatásról és a hálózat-hozzáférési díj mérsékléséről tárgyalt.

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke, Dr. Mosóczi László Lantos Csaba energiaügyi miniszterrel folytatott előremutató egyeztetéseket a vasúti szektor működését támogató aktuális kérdésekről. A szektor versenyképességének fenntartása és növelése céljából többek között szó esett a hálózat-hozzáférési díj felár részének elengedéséről, a vasúti egyeskocsi-fuvarozás, továbbá a Hungrail által összeállított, energiahatékonyságot javító intézkedések támogatásának lehetőségéről.

Előbbi esetében azért is fontos, hogy mielőbb döntés szülessen, mert a vontatási villamos energia árának drasztikus növekedése a vasútvállalatok fuvarozási költségszintjét jelentősen megemelte, a többletköltségeket pedig kénytelenek voltak áthárítani ügyfeleikre – sok más EU-s ország gyakorlatával ellentétben, ahol kormányzati szinten kompenzálták a megnövekedett költségeket. A támogatás elmaradása esetén a hazai vasúti közlekedési szektor versenyhátrányba kerül a környezetszennyezőbb közúttal szemben, a forgalom jelentős közútra terelődésére lehet számítani, illetve a forgalom egy része – a Magyarországon nagy arányú tranzitforgalom akár teljes egésze – átterelődhet a szomszédos vasutakra. A nemzetközi vasúti fuvarozás visszaesése már a tavalyi utolsó negyedév statisztikájából is kiolvasható.

- Hirdetés -

Kiemelt téma volt a vasúti egyeskocsi-teherfuvarozást támogató program folytatásához szükséges forrás biztosítása, ugyanis annak hiánya veszélyezteti a szállítási forma életben maradását, ami hatással lehet közel 700 cég vasúton történő folyamatos kiszolgálására, vasúti szolgáltató cégek munkavállalóira, nem beszélve arról, hogy megnehezíti az EU-s klímacélok elérését is. Az imént említett negyedéves statisztika az egyeskocsi-támogatás esetében visszaigazolja annak eredményességét: 2022. utolsó három hónapjában a belföldi vasúti árufuvarozás meghaladta a tavalyelőtti hasonló időszak szintjét.

A Hungrail a tárgyalt szakmai javaslatokat és döntés-előkészítési anyagokat elküldte a minisztériumnak, az egyesület vezetése bízik benne, hogy hamarosan pozitív fejleményekről tud beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Felülvizsgálják az állami támogatások szabályozását az EU-ban

A CER-workshopon a vasutak megismerhették egymás gyakorlatát. Az Európai Vasúti és Pályaműködtető társaságok Közössége (CER) által szervezett műhelymegbeszélés célja volt, hogy az európai vasutak, szervezetek...

Új elnökkel folytatja a HUNGRAIL árufuvarozási bizottsága

Sok a feladat a vasút körül, hiszen egyre messzebb látszanak a 2030-as EU-s célok. A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület továbbra is elkötelezetten képviseli a hazai...

Újra Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria vezérigazgatója

Raisz Csaba az RCH új pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) igazgatóságának elnöke a Rail Cargo Group (RCG) igazgatóságában betöltött ötéves...

Bővül a HUNGRAIL aktivitása a CER-ben

A Magyar Vasúti Egyesület egy pénzügyi munkabizottság tagja lett. A HUNGRAIL csatlakozott az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) a vasúti infrastruktúra finanszírozása biztonságának megteremtését...

Segíteni kell a kombinált fuvarozás vasúti ágát!

A HUNGRAIL elküldte javaslatait a szaktárcához az intermodális árufuvarozás EU-s irányelv módosításához. Az intermodális szállítás, ezen belül a kombinált fuvarozás részarányának növelésében nyilvánvalóan a vasútnak...

A teherszállítás automatizációja: ilyen a jövő digitális tehervonata

Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szolgáló Green Deal programjában nagy hangsúlyt helyez a vasúti közlekedés térnyerésére. Az árufuvarozás tekintetében a vasúti teherszállítás jelenti messze a leginkább környezetbarát módot, ezért célul tűzték ki, hogy 2030-ra a jelenlegi 18-ról 30 százalékosra növeljék a részarányát.

Legfrissebb híreink

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Online szerkesztőségünk egy körkérdés formájában új rovattal jelentkezik: a vasúti ágazatban tevékenykedő szakembereket kérdezünk meg egy-egy aktuális témában, akik röviden véleményt nyilvánítanak arról. Elsőként a csendes vasútvonalakkal kapcsolatban kérdeztünk három szakembert.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

Az SBB további öt Girunót rendel a Stadlertől

Folyamatosan szállítja a Stadler a nagy sebességű vonatokat, amelyek a Gotthard-alagútban járnak majd. Az SBB további öt Giruno nagy sebességű vonatot vesz a Stadlertől az...

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

A rovat további cikkei

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Online szerkesztőségünk egy körkérdés formájában új rovattal jelentkezik: a vasúti ágazatban tevékenykedő szakembereket kérdezünk meg egy-egy aktuális témában, akik röviden véleményt nyilvánítanak arról. Elsőként a csendes vasútvonalakkal kapcsolatban kérdeztünk három szakembert.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.

Olcsóbb lesz az utazás Szeged és Szabadka között

Március 1-jétől a nemzetközi jegyek és a bérletek is olcsóbbak lesznek.
$('.slider').slick({ infinite: true, dots: true, arrows: false, autoplay: true, autoplaySpeed: 3000, fade: true, fadeSpeed: 1000 });