fbpx
2024. március 2. szombat

Gondban az európai vasúti gyártás: ellehetetlenülhet a festékhasználat

Vészjelzést adott az iparág: az Európai Unió korlátozza tartós festékek alapját adó vegyi anyagok (PFAS) használatát, de nem látni, mivel lehetne helyettesíteni ezeket a vasúti járműgyártásban.

Ahhoz, hogy a vasúti járművek vagy éppen a szabadban elhelyezett biztosítóberendezések évtizedeken át megbízhatóan működjenek, nagyon fontos a megfelelő korrózióvédelem, az érzékeny eszközök és alkatrészek megóvása az időjárás viszontagságaitól.

Az Európai Unió azonban korlátozni kívánják a perfluor-alkil vegyi anyagok (PFAS) használatát, mivel ezek olyan szintetikus vegyületek, amelyek szinte sosem bomlanak le, ezért „örökkévaló vegyi anyagoknak” is szokták hívni őket.

Az EU-ban februárban megjelent kezdeményezés szerint – amit Németország, Dánia, Hollandia, Svédország, Norvégia hatóságai támogatnak – 2026 után teljesen kivezetnék a PFAS termékeket, tehát az ebből készülő festékeket is.

- Hirdetés -

A vasúti gyártók európai szövetsége, az UNIFE vészjelzést adott le ennek kapcsán: közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a PFAS anyagoknak kiemelt szerepük van a festékeken kívül a hűtőgázok, akkumulátorok, üzemanyagcellák, kenőanyagok és ragasztók használatában is. Tagjaikat ezért arra buzdítják, hogy a szeptember 25-ig tartó nyilvános konzultáción minél többen ismertessék a tervezet okozta potenciális nehézségéket. Becslésük szerint több ezer termékben megtalálhatók a PFAS alapú anyagok.

A téma már a Finanical Times figyelmét is felkeltette, különösen mert ez a fenntartható közlekedés tervezett fejlesztéseit is veszélyezteti. Az Európai Unió az üvegházhatást okozó gázok 2050-ig nullára történő csökkentését tűzte ki célul, az utazókat a repülőgépekről és az autókról a vonatokra akarják csábítani.

Ha 2027-ig a jelenlegi tervek szerint betiltanák a PFAS anyagok használatát, az nagyon jelentős fennakadásokat okozna a vasúti járműgyártás értékláncában.

A javaslat egészségügyi és biztonsági okokból érthető, mivel a PFAS molekulák nem bomlanak le könnyen, és felhalmozódnak az emberi szervekben és a környezetben. Kutatások összefüggésbe hozták a magzatok és a csecsemő lassú növekedését, a veserákot és más egészségügyi problémákat is az anyagok terjedésével. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) arra is felhívja a figyelmet, hogy még nagyon kis mértékben is veszélyesek ezen anyagok – Amerikában is folyamatban van az anyag használatának csökkentése és lépcsőzetes kivezetése.

Philippe Citroën, az UNIFE főigazgatója a Finanical Timesnak elmondta, hogy támogatja az érintett vegyi anyagok fokozatos kivonását. “Iparunknak azonban időre van szüksége az alkalmazkodáshoz és az alternatívák megtalálásához” – mondta a brit lapnak nyilatkozva. A jenlegi tervek szerint azonban 2027-ig szinte teljes kivonást irányoznak elő.

Az UNIFE ezért azon is dolgozik, hogy részletesen feltérképezze a PFAS használatát, hogy feltárják az ellátási láncokban a várható hatást. De nem csak a vasúti iparágat érinti a kérdés, hanem különösen a félvezetőipart és a gyógyszergyártást is.

Az Európai Bizottság is érzékelte, hogy túl szigorúra sikerült a javaslat: már jelezte, hogy a kritikus alkalmazásokban, például a digitális és az energiaágazatban – beleértve a félvezetőket, a zöld hidrogén előállításához szükséges membránokat – szükség van ezekre az anyagokra. A növényvédő szerekben és a gyógyszerekben használt hatóanyagok esetében valószínűleg korlátozott mentességeket lehet majd alkalmazni. Így várhatóan ott adnak majd felmentést a tilalom alól, ami kritikus felhasználásnak minősül, és jelenleg nem állnak rendelkezésre alternatívák. A nagy feladat már csak a megfelelő arányok megtalálása lesz.

Címlapkép: Unsplash

Ezek is érdekelhetik

A cél az egységes európai hálózat

A vonatok még nem, a tárgyalások már nagy sebességre kapcsoltak az EU-ban. Az Európai Bizottság, Parlament és Tanács is elszánt, hogy még a nyári európai...

Mosóczi László továbbra is járműgyártás-fejlesztési biztos

Lázár János miniszter 2024. június 30-ig hosszabbította meg a megbízást. Az építési és közlekedési miniszter január 18-i utasítása dr. Mosóczi Lászlót 2024. január 1. napjától...

Segíteni kell a kombinált fuvarozás vasúti ágát!

A HUNGRAIL elküldte javaslatait a szaktárcához az intermodális árufuvarozás EU-s irányelv módosításához. Az intermodális szállítás, ezen belül a kombinált fuvarozás részarányának növelésében nyilvánvalóan a vasútnak...

Sikerül vasútra hangolnia Európát a belga uniós elnökségnek?

Jelentősebb európai uniós szerepvállalás kellene, hogy a személy- és áruszállításban nagyobb részesedést szerezhessen a vasút. Az eddigi liberalizációs lépéseken túl jóval több kell a...

Újvidék és Szabadka között 2025 tavaszán indulhatnak a vonatok

A szerbek már tervezik Belgrádtól Nišig, onnan pedig Szófia, illetve Szkopje irányába a pálya fejlesztését. A már működő, 75 kilométeres Belgrád és Újvidék közötti szakaszhoz...

Nem nő a vasút részaránya az európai áruszállításban

Nem látni a jelét a zöld átállásnak az európai áruszállítási piacon, nem tud a vasút forgalmat átcsábítani a közútról a sínekre. Nem sok eredményük van...

Legfrissebb híreink

Elindult a Magyar Vasút Podcast csatorna!

Beszélgetőpartnereink:
Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt. vezérigazgató, VOLÁNBUSZ Zrt.
Dr. Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Hegyi Zsolt szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes ,VOLÁNBUSZ Zrt.

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.

Hat százalékkal csökkent tavaly a vasúti áruszállítás teljesítménye

2023 utolsó negyedévében öt százalékkal esett vissza a megelőző év azonos időszakához képest.

Elmaradt a vasúti fordulat az európai kohéziós politikában

Továbbra is több forrást biztosít az EU a közúti fejlesztésekre, mint a vasútiakra a 2021-2027 közötti tagállami fejlesztési tervek elemzése alapján. A 2021-2027 között elkölteni...

A rovat további cikkei

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

MV Körkérdés: csendes vasútvonalak

Akik válaszolnak:
Németh Réka forgalmi és üzemviteli főigazgató, MÁV Zrt.
Dr. Katona László vezérigazgató, MMV Magyar Magánvasút Zrt.
Hegedűs Zsolt teherkocsi üzembentartás vezető, Rail Cargo Hungaria Zrt.

Az Egyesült Királyság a legbiztonságosabb, Magyarország a középmezőnyben

Az elmúlt években megnőtt a vasúti balesetek és siklások száma Magyarországon. Európai összevetésben azonban még így is a középmezőnybe tartozik hazánk.
$('.slider').slick({ infinite: true, dots: true, arrows: false, autoplay: true, autoplaySpeed: 3000, fade: true, fadeSpeed: 1000 });