fbpx
2024. június 12. szerda

Fokozatosan vonják össze a MÁV-START-ot és a Volánbuszt

A Magyar Vasút Clubban arról is szó esett, hogy az alkatrészellátás miatt nagyon nehéz helyzetben van a járműgazdálkodás.

Február elsejétől hasonló belső felépítéssel működik a MÁV-START és a Volánbusz, sőt, több vezetői poszton „perszonálúnió” lép majd életbe a két cég között – mondta a Magyar Vasút Klub csütörtöki rendezvényén Mosóczi László a MÁV-START és a Volánbusz vezérigazgatója. A Magyarországon helyközi közszolgáltatást végző négy cég (Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV) közül az első kettő integrációja a logikus lépés, és ez már évek óta folyik. A menetrend, az értékesítés és a forgalom is összehangolandó, de a háttértevékenységek integrációja is gazdaságosabbá teszi a működést. Az utasnak is az a könnyebb, ha minél inkább úgy érezheti, egyetlen szolgáltatóval áll szemben, ezért a cél:

  • egységes menetrend
  • egységes tarifarendszer
  • integrált jegyértékesítés
  • integrált utastájékoztatás

– mondta Mosóczi László, aki szerint a két vállalat cégjogi összeolvadására az év második felében kerülhet sor.

- Hirdetés -

A járműfejlesztési stratégiáról szólva Mosóczi László azt mondta, azt az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly év végén a kormány elé terjesztette, ahol megtárgyalták.

A beszerzési eljárások jogilag bármilyen finanszírozási módhoz megfelelő keretet adnak, tehát az Európai Unió valamelyik alapjából is érkezhet ezekhez támogatás.

Mozdonyfronton rövid távon az Akiemtől bérelt Siemens Taurusok flottájának kibővítése a terv 15-ről 24 egységre, de az új járművek beszerzéséről sem mondtak le.

A közönség a Magyar Vasút Clubban (fotó: Szecsődi Balázs)
A közönség a Magyar Vasút Clubban (fotók: Szecsődi Balázs)

A Magyar Vasút Klub rendezvényén ezúttal kerekasztal-beszélgetést hallhattak az érdeklődők, a vezérigazgatón kívül a MÁV–Volán-csoport három vezérigazgató-helyettesétől kérdezett Bucsky Péter, a Magyar Vasút szerzője:

Hegyi Zsolt – szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START

Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START

Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes, Volánbusz

A téma elsősorban a vállalatcsoport átalakulása, szorosabb integrációja volt, ezen belül sok szó esett a jegyértékesítési, díjszabási kérdésekről.

Kruchina Vince arról számolt be, hogy idén három közbeszerzésben 400 új buszt vásárolnak, ebből húsz elektromos üzemű lesz.

A Volánbusz flottája nem mondható elöregedettnek, 10,5 év az átlagéletkor, és már 102 villanybusz van üzemben, ami Európában az egyik legnagyobb állomány.

Az elektromos hajtás még drága, a beszerzési ár duplája a dízelekének, de az üzembentartásuk olcsóbb, akár az üzemanyagot, akár a karbantartást nézzük.

Nincsenek évtizedes távlatú üzemeltetési tapasztalataink, de ha 10–15 évig működik, mégpedig sokat futva egy e-busz, akkor már pénzügyileg is megtérül a használata, nemcsak a helyi emisszió leszorítása miatt. Márpedig ez az időtáv nem irreális, hiszen a trolibuszok hivatalos amortizációs kulcsa húszéves élettartammal számol

– mondta Kruchina Vince.

Hegyi Zsolt beszámolt a májustól érvényes új, kedvező árú bérletek értékesítésének tapasztalatairól. Az ország- és vármegyebérletek jelenleg már az eladott bérlet 90-92 százalékát teszik ki, egy-egy hónapban 600 ezren vásárolják. Márciustól jön ezek egynapos változata is, a régi, kilométer-alapú bérletek viszont megszűnnek.

Az adatokból az kalkulálható, hogy 25–30 ezer új, rendszeres utast sikerült verbuválni az új termékekkel, a legtöbbet Budapest elővárosában, ahol a gyors és korszerű járművekkel sokszor valóban tényleg kedvezőbb lehet a napi ingázás, mint az autóban, a dugóban ülve.

Viccesen akár úgy is fogalmazhatnánk: 178 év után tavaly történt meg először, hogy a MÁV applikációban több jegyet adtak el, mint a pénztárakban, mindkét csatorna 30 százalék fölött jár, miközben a számítógépes felület is elér 10 százalékot. Az automaták elérhetősége is folyamatosan javul, újakat telepítenek vasútállomásokra, a Volánbusz, a MÁV-HÉV állomásaira is.

Az értékesítési csatornák átrendeződése kényszer is a munkaerőpiaci, demográfiai tendenciák miatt: a START pénztárosainak több mint fele 50 évesnél idősebb hölgy – mondta Hegyi Zsolt.

Az integráció ezen a területen is halad, 160 Volánbusz-pénztárban már a vasúti pénztárakkal azonos rendszer működik, azonos jegykészletből lehet vásárolni.

A Volánbusznál lassabban terjed az elektronikus jegyvásárlás, ennek a hagyományok mellett az is oka, hogy sok munkáltató ragaszkodik a papírhoz ahhoz, hogy kifizesse a bérlet árának 86 százalékát – mondta Hegyi Zsolt.

A munkaerőhelyzet kapcsán Kruchina Vince megjegyezte, az integráció segíteni fog abban is, hogy START és a Volánbusz ne egymás elől csábítsa el az azonos vagy hasonló posztokra a dolgozókat.

A járműstratégiában a karbantartási kapacitások reorganizációjára is van program, de a helyzet jelenleg még romlik elsősorban Oroszország Ukrajna ellene háborúja miatt, amely sok alkatrésznél, részegységnél teljesen felborította a kialakult ellátási láncokat. Ilyenek például a kerékpárok

– mondta Kormányos László.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, bizonyos alkatrészeknél még csak most kezdődnek a bajok, a többszörösére nőttek a szállítási határidők, úgyhogy nagyon várjuk, hogy kiépüljenek a pótkapacitások, hogy elinduljon a normalizálódás

– tette hozzá.

Apró eredmény, hogy Szegeden, a vasútvillamos bázisán új kerékeszterga és kocsimosó készül el még ebben a félévben, ezeket nem csak a CityLink járművekhez használják majd.

Nyitóképünkön a kerekasztal-beszélgetés a Magyar Vasút Clubban.

Ezek is érdekelhetik

Zöld kötvényekkel még olcsóbbá vált a vasúti járművek beszerzése EUROFIMA hitelből

A jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a vasúti járműbeszerzéseknél, hogy mennyiben felelnek meg a vasúttársaságok a bankok zöld jelentéstételi elvárásainak.

Új tarifarendszer teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közlekedést

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformja lépett hatályba március 1-jén.

Elindult a Magyar Vasút Podcast csatorna!

Beszélgetőpartnereink:
Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt. vezérigazgató, VOLÁNBUSZ Zrt.
Dr. Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Hegyi Zsolt szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes ,VOLÁNBUSZ Zrt.

Olcsóbb lesz az utazás Szeged és Szabadka között

Március 1-jétől a nemzetközi jegyek és a bérletek is olcsóbbak lesznek.

Kisokos a helyközi közlekedés új tarifarendszeréről

Március 1-jén lép életbe a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere.

Vasúton és rolleren kedvezménnyel

Február 15-től elérhető a GYSEV-nél a 700 forintos Lime E-mobilitási jegy. A GYSEV és a Lime megállapodása értelmében február 15-től elérhető a GYSEV jegypénztáraiban a...

Legfrissebb híreink

Új társ a közlekedés tervezéséhez: EMMA

Bemutatta legújabb digitális fejlesztését a MÁV-VOLÁN-csoport, a tesztüzemben elstartolt egységes utazástervezőt.

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Bővült a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. tolatómozdony-flottája

Erősítés érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe: a MÁV-REC Kft. új mozdonya a „last mile” szolgáltatásának fejlesztésében kap főszerepet.

A rovat további cikkei

Megújul a vasúti képzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a vasúti társaságok, képzőszervek igényeihez is jobban igazodó új képzési rendszert alakított ki.

Magyar költők versei hallhatók nyáron a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Az idei évben újra visszatér a „Vers a peronon” program, a helyszínek köre pedig tovább bővült.

Gyermekvasutasokat avattak hétvégén

Szombaton tartották a Gyermekvasúton a 2023/2024. tanévben tanfolyamot elvégző, több mint 150 gyerek avatási ünnepségét.