fbpx
2024. július 20. szombat
spot_img

Felszámolja londoni szakaszát az Orient Express a Brexit miatt

A luxusvonat-üzemeltető a biometrikus útlevél-ellenőrzés bevezetése előtt megszünteti a járatát, így az utasoknak Párizsban kell vonatra szállniuk.

Amikor az Orient Express megkezdte működését a 19. században, az útlevél nem volt kötelező. De a Brexit és a 21. századi biometrikus ellenőrzések elveszik a határátlépés romantikáját a modern utasok számára – tette közzé a The Guardian.com. A Belmond, a Velence Simplon-Orient-Expresst (VSOE) üzemeltető cég úgy döntött, hogy elhagyja a London-Folkestone közötti szakaszt, mert túl nehézkessé vált a Calais-i határátlépés.

Az EU új biometrikus belépési/kilépési rendszert (EES) vezet be, ami azt jelenti, hogy a Csatornán átutazó, EU-s tartózkodási hellyel nem rendelkező emberek többségének ujjlenyomatokat és arcfelismerő adatokat kell megadnia a határátlépéskor az útlevél helyett. 

- Hirdetés -

Ha a technológia zökkenőmentesen működik, ez azt jelentheti, hogy a 12 év feletti utazók használhatják az elektronikus beléptetőkapukat, de mivel még a csecsemőknek is meg kell adniuk biometrikus adatokat, a gazdasági szereplők szkeptikusak az ellenőrzések gyakorlati működését illetően. Az EES bevezetése az idén kezdődött volna, de valószínűleg a 2024-es párizsi olimpia után lép életbe.

A Brexit más vonatutaknak is véget vet – az Eurostar járata St Pancrasból a párizsi Disneylandbe idén nyáron fejeződik be .

Borítókép: Adam Derewecki képe a Pixabay-en. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Tovább gyorsulnak a vonatok és a vasúti beruházások Kínában

A kínai Guiyang -Guangzhou gyorsvasút 250 kilométer/óráról 300-ra emeli üzemi sebességét. A China Railway országosan 432 milliárd jüant (59,2 milliárd dollárt) fektetett be 2023 első nyolc hónapjában vasútfejlesztésbe, ami 7,2 százalékkal több, mint tavaly.

A vasút valódi nyelve a jelzések rendszere

Továbbra is zajlik az EU és a vasúti szakmai szövetségek között a mozdonyvezetők nyelvtudását előíró szabályozás körüli egyeztetés. Az ALLRAIL és az ERFA szakmai szövetségek konszenzusos javaslatokat terjesztettek elő a közelmúltban. A HUNGRAIL azonban továbbra sem látja megvalósíthatónak, hogy a hazai mozdonyvezetőket B1 szintű angol nyelvtudással lássák el. 

Az idei és a jövő évi juttatásokról tárgyaltak a közlekedési vállalatok és a szakszervezetek

A béremelésről tárgyaltak a MÁV-VOLÁN-csoport és a szakminisztérium képviselői az érdekképviseletekkel.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.