fbpx
2024. május 20. hétfő

Az olcsó buszok drágák a társadalomnak

Megéri akár állami támogatással is fenntartani a vasúti közlekedést, amit a liberalizált buszjáratok veszteségessé tehetnek.

Európát behálózzák ma már a nagyvárosok közötti olcsó buszjáratok. A fapados repülőjáratokhoz hasonlóan alacsony aráikkal és egyszerű foglalásai rendszereikkel jelentős konkurenciát jelentenek ezek ma már a távolsági, különösen a nemzetközi vasúti járatoknak.

Az uniós piacokon a korábbi állami és államközi engedélyek rendszerét felváltotta a szinte teljes dereguláció: gyakorlatilag egy bejelentés elég ahhoz, hogy egy vállalat menetrendszerinti buszjáratot indítson, míg vasúton már csak az elérhető menetvonalak miatt is sokkal összetettebb és tőkeigényesebb a járatindítás.

- Hirdetés -

Nehezen követhető buszos utasok

Hiába volt jelentős változás a buszos közlekedésben, nem sokat tudunk arról, hogy mennyien utaznak ilyen buszjáratokkal. Az uniós engedéllyel rendelkező közúti személyszállító vállalatok száma 2021 és 2010 között 9 százalékkel csökkent, a nemzetközi engedéllyel rendelkező járművezetők száma viszont 19 százalékkal növekedett az Európai Bizottság adatai szerint. Az összesen 300 ezer buszos vállalatról azonban igen kevés információnk lehet csak.

Az Eurostat adataiból csak azt lehet vizsgálni, hogy buszokkal összesen mennyien közlekedtek, beleértve ebbe a városi és helyközi járatokat is. Az adatot szolgáltató 13 ország alapján az látható, hogy a koronavírus járvány előtt ha nem is kiemelkedően gyorsan, de évi közel egy százalékkal nőtt a megtett utaskm-ek mennyisége. A növekedés nagyobb része pedig alapvetően a távolsági buszjáratokhoz köthető.

Forrás: Eurostat

Európában a Flixbus a legnagyobb szereplő, 2022-ben rekord árbevételt értek el, 38 millió utasuk volt. Összesen 35 országban 3 ezer települést szolgálnak ki. Ez azért igen nagy szám, mert 2019-ben, a koronavíus járvány előtt az adatokat közlő 15 európai országban a nemzetközi vasúti összeköttetéseket 24 millió utas vette igénybe, számuk pedig 14,3 millióra csökkent 2021-re. A buszos utazások 2021-ben 29 százalékkal maradtak el a 2012-es szinttől, a nemzetközi vasúti utasok száma nagyobb mértékben esett, 42 százalékkal.

A statisztikák alapján a liberalizált buszpiac jelentősen növelte a nemzetközi buszos utasok számát, miközben a vasúton esett a nemzetközi utasszám.

Kinek jó a több busz?

Az utasoknak előnyös, ha olcsóbban vagy jobb menetrenddel tudnak busszal eljutni céljukhoz, azért is választják azt. Kérdés azonban, hogy társadalmilag mennyire hasznos, ha a buszok már meglévő utasokat csábítanak el a meglévő vasútvonalakról?

Egy tudományos publikációban annak jártak utána, hogy mennyire különösen, ha a busz minősége elég magas és/vagy a busz határköltsége elég alacsony. A tanulmány szerzői közgazdasági módszerekkel számították a társadalmi többletet, és arra jutottak, hogy amikor a buszok a már eleve közlekedő nemzetközi vonatokról csábítanak át utasokat, az hátrányos lehet.

Javaslatuk szerint érdemes lehet a nagyvárosok közötti vasúti forgalmat akár állami támogatásokkal is versenyképesebbé tenni az olcsó buszos kapcsolatokkal szemben.

A tanulmány készítői szerint a fő probléma, hogy a buszokra csábított miatt a magas fix költségekkel működő vasúti járatok veszteségesek lehetnek. Németország esetében – ahol korábban teljesen tiltották a vasúttal párhuzamos buszközlekedést – becslések szerint a buszos utasok 15-55 százalékát a vasútról csábították át.

A Genova-Milánó útvonal szimulációkat végezve arra jutottak, hogy nagyon erősen függ mind a buszos, mind a vasúti szolgáltatás színvonalától, hogy melyik és milyen pénzügyi feltételek mellett életképes, ha szabad a verseny. Ahhoz, hogy a vasút magas fix költségei ne jelentsenek túlzott hátrányt, az állami támogatást tartják célravezetőnek, hogy ne szűnjön meg a vasúti kapcsolat. Mert ha ez utóbbi megtörténik, akkor minden utas, a környezet és az államkassza is sokkal rosszabbul jár.

Címlapkép forrás: Flixbus

Ezek is érdekelhetik

Új intercity villamos motorvonatokról szerződött a Stadler és a GYSEV

9+4 db intercity villamos motorvonat szállításáról kötött szerződést a két vállalat, tervezetten 2027-től állítaná forgalomba a GYSEV.

A RegioJet megduplázza a Budapest és Bécs között közlekedő járatainak számát

A járatsűrítés április 4-től lép érvénybe, a jegyértékesítés már megkezdődött.

Elindult a Magyar Vasút Podcast csatorna!

Beszélgetőpartnereink:
Dr. Mosóczi László vezérigazgató, MÁV-START Zrt. vezérigazgató, VOLÁNBUSZ Zrt.
Dr. Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Hegyi Zsolt szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes, MÁV-START Zrt.
Kruchina Vince általános vezérigazgató-helyettes ,VOLÁNBUSZ Zrt.

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

Olcsóbb lesz az utazás Szeged és Szabadka között

Március 1-jétől a nemzetközi jegyek és a bérletek is olcsóbbak lesznek.

Csökkenő pontosság: közös pont a svéd és a magyar vasútban

A skandináv országban tavaly késtek a vonatok a legtöbbet 2010 óta. Az adatokat torzítja egy egyszeri, kirívó eset. 

Legfrissebb híreink

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...

Most kell lépni, hogy 2028 után legyen végre több uniós forrás a vasútra!

Hiába a zöld átállás tervezete, az előző hétéves ciklusban csökkent a közlekedés uniós finanszírozása.

Zöld kötvényekkel még olcsóbbá vált a vasúti járművek beszerzése EUROFIMA hitelből

A jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a vasúti járműbeszerzéseknél, hogy mennyiben felelnek meg a vasúttársaságok a bankok zöld jelentéstételi elvárásainak.

A rovat további cikkei

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...