fbpx
2024. május 20. hétfő

A vasúti piac jelentős növekedés előtt áll 2040-ig

Az igény megvan, de magától nem javul a vasút részaránya, a döntéshozóknak tenni kell a fejlődésért.

A fenntarthatósági elvárások, elektromos átállás, energiahatékonyság és az utazási szokások megváltozásai is mind a vasút iránti keresletet növeli a következő évtizedekben az Arthur D. Little tanácsadócég jelentése szerint.

Az elkövetkező években a teljes vasúti ökoszisztéma rég nem látott változásokon megy majd keresztül, ami nem csak növekedést fog magával hozni, hanem teljesen átalakíthatja a jelenlegi vasúti értéklánc szerkezetét – vonhatjuk le a Rail 2040 Scenarios and CEO agenda című kiadványból.

- Hirdetés -

Az Arthur D. Little tanácsadócég alapvetően a menedzserek és a jövedelmezőség irányából közelíti meg a vasúti piacot is. A fő hajtóerőt a változások kapcsán szerintük a külső körülmények lesznek.

Az éghajlatváltozás elképzelhetetlen ugyanis a vasút nélkül. Az európai üveggázháhatású gázok (ühg) kibocsájtásának negyedéért a közlekedés felel – szinte teljes egészében a közúti személy- és áruszállítás. A jelenleg tervek szerint az egy főre jutó 8 tonnáról 2 tonnára kellene csökkenteni az ühg-kibocsájtást. Ebben az elektromos autók nem fognak megoldást hozni, muszáj lesz a városi közösségi közlekedés és vasút felé terelni a személy- és áruforgalmat.

Azon túl, hogy a vasúti személyszállítás már ma is alapvetően elektromos közlekedési mód, rendkívül energiatakarékos is: a francia TGV esetében 3-4 kilovattóra 100 kilométerre vetítve (Wh/100 km) az energiafelhasználás utasonként, szemben egy elektromos autó 15-20 kWh-jával. Hasonló az eredmény a vasúti áruszállítás esetében is, ahol a vasút elektromos fogyasztása 8 kWh/tonna/100 km, míg az elektromos teherautóé 15 kWh/tonna/100 km.

A vasút szemmélyszállításban ötször, áruszállításban kétszer hatékonyabb az energiafelhasználásban a közúthoz képest, még ha mindkettő tisztán elektromos is.

Nem csak a fenntarthatóság, az infláció és az energiaköltségek is a vasút iránti kereslet növekedése felé mutatnak, amit a jelenleg inflációs környezet is segít. Eközben a népesség és az egy főre jutó mobilitás is tovább növekszik Európában és az egész világon. Az EU-ban az Eurostat 2020-as jelentése szerint az egy főre jutó, utaskilométerben mért mobilitás az elmúlt 25 évben 27%-kal nőtt, ez pedig még tovább nőhet a tanácsadócég elemzői szerint.

Új lendület, új technológiák

A következő évtizedben jelentős változások várhatók a vasúton, mert csak így lehet a 2050-re mind az áru-, mind a személyszállításban a 2019-s bázisévhez mérten várt 200 százalékos növekedést elérni. Egyszerűen hatékonyabban lehet a közlekedést vasúti rendszerekkel szervezni, de ma már nemcsak vasútban szabad gondolkodni, hanem integrált intermodális rendszerekben. Ehhez azonban a távolsági és helyi személyszállításban leginkább a kormányoknak, szabályozóknak lesz szükség változásra, hogy hatékonyan tudják kezelni a mobilitási elvárások átalakulását.

A szabályrendszernek, árazásnak azért lesz óriási szerepe, mert ez alapján döntenek az emberek, hogy mennyiben hajlandók repülés helyett vonatozni, vagy autózás helyett vonatra vagy más közösségi közlekedésre szállni. Ugyan egyre fontosabb az embereknek a fenntarthatóság, de inkább csak elméletben, mint a gyakorlatban. A Kantar piackutató cég 2020-as mobilitási tanulmánya szerint 2020-ban az európaiak kétharmada figyelembe vette az ökológiai hatást, de csak 5 százalékuk vette figyelembe azt legutóbbi utazása során.

A döntéseket az árazás határozza meg leinkább, ezért van fontos szerepe annak, hogy mennyire kell a közlekedésben közvetlenül az ühg-kibocsájtást megtéríteni – ha ezt közvetlenebbé teszik az államok, akkor sokkal gyorsabban nőhet a vasút iránti kereslet.

A piaci verseny utast hoz

Az árvonzó képesség javításában a vasúti piacnak is van lehetősége: a fapados légitársaságokhoz hasonló vasúti szolgáltatók (pl. Lumo, Ouigo, Avlo) érdemi utasszám-növekedést tudtak elérni. A keresletet növelhetik a költségeket csökkentő új technológiák, mint az automatizálás, prediktív karbantartás. A helyi közösségi közlekedéssel történő infrastrukturális, árazási és menetrendi integráció is mind tovább növelhetik a vasúti utasszámot és a mobilitási arányt.

Az Arthur D. Little két szcenáriót vizsgált mindezek alapján, hogyan nő majd az európai mobilitási igény:

  • Stagnálás szcenárió: évi átlagos +0,5%-os mobilitásnövekedéssel számolnak utaskilométerben a személyszállítás esetén, illetve évi +1,0%-os áruszállítás-növekedéssel tonnakilométerbeben.
    A vasúti személyszállítás 8%-os és az áruszállítás 20%-os piaci részesedése fennmaradna, amit a vasúti infrastruktúrába történő nem elégséges beruházások korlátoznának.
  • Gazdasági növekedési szcenárió: évi +1,5%-os mobilitásnövekedés személy, illetve +2,0%-os áruszállítási növekedés.
    Ebben a forgatókönyvben a vasút aránya 3-4-szeresére nőne 2035-2040-ig, hogy a növekvő mobilitás mellett is kiszolgálja a tömeges és gyors ökológiai átmenetet. A mobilitás növekedése, az élénk gazdasági növekedés, a vasúti beruházások hatására a személyszállításban 10%-ra, az áruszállításban 25%-ra növekedne a közlekedési munkamegosztásban a vasút szerepe.

Címlapkép: Inetrnational Maglev Board

Ezek is érdekelhetik

Szorosabbra fűződnek a szlovák-magyar vasúti kapcsolatok

Az egyeztetés célja a felvidéki magyarok és az anyaország közötti vasúti kapcsolat erősítése, a két ország közötti vasúti közlekedés fejlesztése.

Felújítják a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonalat

Több 700 millió euróból újítják meg az első spanyol nagysebességű vasútvonal komplett infrastruktúráját.

Lázár János: „Sínre tesszük a vasútfejlesztést!”

Lázár János építési és közlekedési miniszter vezetői állománygyűlést tartott az elért eredményekről és kitűzött célokról.

A Stadler növeli hidrogénvonatainak számát Kaliforniában

Kalifornia állam és a Stadler további hat hidrogénvonatról írt alá megállapodást a 2023 októberében aláírt keretszerződés alapján.

Elmaradt a vasúti fordulat az európai kohéziós politikában

Továbbra is több forrást biztosít az EU a közúti fejlesztésekre, mint a vasútiakra a 2021-2027 közötti tagállami fejlesztési tervek elemzése alapján. A 2021-2027 között elkölteni...

Európa régiós vezetői több árut terelnének vasútra

Ha meg akarjuk fékezni, majd csökkenteni az áruszállítási ágazat károsanyag-kibocsátásának növekedését, sokkal nagyobb szerepet kell adni a vasútnak. A közlekedés, különösen a közúti közlekedés hátrányai...

Legfrissebb híreink

Egyre több vasutast támadnak meg

Drasztikusan, közel 40 százalékkal emelkedett tavaly a korábbi évekhez képest a MÁV dolgozói ellen elkövetett, erőszakos támadások száma. 2023-ban összesen 78 alkalommal rontottak az...

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...

Most kell lépni, hogy 2028 után legyen végre több uniós forrás a vasútra!

Hiába a zöld átállás tervezete, az előző hétéves ciklusban csökkent a közlekedés uniós finanszírozása.

Zöld kötvényekkel még olcsóbbá vált a vasúti járművek beszerzése EUROFIMA hitelből

A jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a vasúti járműbeszerzéseknél, hogy mennyiben felelnek meg a vasúttársaságok a bankok zöld jelentéstételi elvárásainak.

A rovat további cikkei

Gigakamionok: drága, veszélyes, de legalább környezetszennyező – videó

A magyarok 88 százaléka szerint a nehezebb és hosszabb tehergépkocsik - más néven megakamionok vagy gigakamionok - súlyos károkat okoznak a közúti infrastruktúrában és...

Cseh cégek mutatkoztak be a magyar vasúti szektornak

Magyar részről a Hungrail Magyar Vasúti Egyesületet kérte fel szervezőnek és koordinátornak Csehország budapesti nagykövetsége, hogy létre jöhessen a vasúti szektorban tevékenykedő vállalatok találkozója....

Nem lesz szükség Ukrajnába nyomtávváltásra?

Már épülnek Ukrajnában a normál nyomtávú szakaszok, amik feleslegessé teszik nem csak Záhonynál, hanem a lengyel, szlovák szakaszon is a költséges átrakásokat. Már fektetik a...