fbpx
2024. július 20. szombat
spot_img

A csökkenő állami finanszírozás miatt  a magánvállalatok is csökkentik gördülőállomány beruházásaikat

Drágábban és nehezebben lehet a jövőben várhatón mozdonyhoz, vasúti teherkocsihoz és személyszállító vonatokhoz jutni.

A vasúti járművek ára is gyors növekedésnek indult az Európa-szerte növekvő infláció miatt. A nyersanyag és energiaárak növekedése az erőforrásigényes vasúti gyártást erőteljesen érinti. Ma már egyre inkább lízing cégektől bérlik hosszú távra a vasútvállalatok az új mozdonyokat, vagonokat és motorvonatokat. Az ezeket hitelből és kötvényből kibocsájtó üzemeltető ROSCO vállalatok (Rolling Stock Operating Company, azaz gördülőállomány üzemeltető vállalat) működési költségei is egyre nőnek, így a bérleti díjak növekedésével kell számolni.

Ráadásul az állami támogatások csökkenése erős hatással van a ROSCO vállalatok pénzügyi teljesítményére, a Fitch Ratings jelentős csökkenést vár – számolt be róla a Leasignlife.com szakportál.

- Hirdetés -

Felszabaduló személyszállítási kapacitás

Az európai gördülőállomány-bérbeadók üzleti modellje így kihívás előtt áll. A szabadpiaci versenyben üzemeltetett személyszállító járatokon a Covid miatti utascsökkenés sok esetben nem tartja hosszú távon is fenntarthatóvá az üzemeltetést, így kisebb flottára lehet szükség.

A vasúttársaságoknak nyújtott rendkívüli kormányzati támogatás és az utasforgalom erőteljes fellendülése lehetővé tette a lízingbeadók számára, hogy a személyvonat flottájukat teljes egészében bérbe tudják adni. Erre, azonban ma már kevés esély mutatkozik. Mivel a legtöbb szerződés 5-7 éves időtartamra szól, a változások csak lassan fognak bekövetkezni. Ez azonban esély is lehet olyan országok, mint Magyarország számára, ahol fiatalabb használt szerelvények is nagy előrelépést jelenthetnek a 4-5 évtizedes személykocsik cseréjében. A most felszabaduló kapacitásokat akár kedvező áron is le lehet kötni.

Az európai utasforgalom a világjárvány óta jelentősen helyreállt, bár a fellendülés nem volt egyenletes az egyes piacokon.

Vasúti áruszállítási lízing

A vasúti áruszállítási volumenek kevésbé volatilisek, és a koronavírus járvány is kevésbé érintette. A magas energiaárak azonban sokat rontottak a villamos vasúti áruszállítás versenykésességen.

A vasúti áruszállítási lízing esetében jelentős hatása van annak is, hogy jelentős kapacitáshiány van különösen a vasúti teherkocsi-gyártásban Európában. A magán tulajdonú, bérbe adott vasúti teherkocsik szerepe egyre növekszik. Ma már minden ötödik-hatodik európai vasúti teherkocsi a 100 ezernél is nagyobb flottát üzemeltető VTG vállalatcsoporthoz tartozik.

Az európai vasúti teherkocsipiac az elmúlt években jelentősen koncentrálódott, az árazás egyre inkább egységessé vált. Így az áremelkedéseknek hatása van arra is, hogy a magyarországi fuvarozók milyen költségek mellett tudják a vasúti teherkocsikat használni.

KSH-nál, a vállalatok honlapjain elérhető adatok, Navigátor Világ szaklapnak tett adatközlései, a Magyar Vasúti Magánkocsi Egyesület adatai alapján összességében 2019-ben 18 ezer vasúti teherkocsit használtak forgalmaikban.

A hazai vasúti teherkocsi állomány átlagéletkora igen magas, 35-40 év körül alakaul. Nehéz megmondani, hogy mennyi is a magyar vasúti teherkocsik száma. A KSH adataiban 8806 szerepelt 2021-re, ám ez csupán néhány vasútvállalat saját tulajdonú és lízingelt állományát tartalmazza.

Ezen felül csak a Magyar Vasúti Magánkocsi Szövetség tagjainak közel 7 ezer vasúti teherkocsija van. Így összességében 16-17 ezer vasúti teherkocsit használhatnak a magyarországi áruszállításokhoz a hazai és külföldi vasútvállalatok.

Ezek folyamatos cseréjére szükség van, már csak a műszaki és átjárhatósági elvárások módosulása miatt is. A növekvő gyártási és finanszírozási költségek, a szűkös gyártói kapacitások miatt azonban egyre nagyobb kihívást jelent az elöregedő hazai vasúti áruszállítási gördülőállomány cseréje

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meghatározták a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre

A CLECAT, az Európai Szállítmányozók Szövetsége meghatározta a vasúti teherszállítás prioritásait a következő öt évre.

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta megjelenő hírlevelünkből értesülhet a vasúti világ híreiről. Íratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre!
Email címének megadásával Ön hozzájárul, hogy a Magyar Vasút szerkesztősége személyes adatait hírlevélküldés céljából kezelje az Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően.

Magyar Vasut Meetup

További cikkek a szerzőtől

Kiemelkedőek Budapest nemzetközi vasúti kapcsolatai az európai nagyvárosok között

Csupán hat városból lehet több európai nagyvárosba közvetlen vasúti járattal eljutni, mint a magyar fővárosból.

Tovább csökken az áruszállítás teljesítménye, a vasút a nemzetközi fuvarokra épít

A vasút stagnálással nyitotta a 2024-es első negyedévet, míg a közúti fuvarozás gyors növekedéssel dolgozta le a tavalyi mélyrepülését.

Európa a közúti áruszállítás felé mozdult el, nem működik a brüsszeli közlekedéspolitika

Nem tud megállnia  a kontinensen a vasúti áruszállítás részarányának csökkenése.

A rovat további cikkei

Emeletes vonattal a Balatonra

Utazzon emeletes motorvonattal a Balatonra a Jégmadár vagy a Panoráma expresszvonattal!

MÁV-VOLÁN járatokkal a Forma-1 Magyar Nagydíjra!

A MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MÁV-START járatai egyszerű és gyors megoldást jelentenek a Hungaroringre érkezőknek a hétvégi eseményre.

Akadályfelismerő rendszert tesztel a Siemens Mobility

A projekt célja egy balesetmegelőzést és vezető nélküli vasúti működést segítő rendszer kifejlesztése.